Лед на 2 милиона години държи мехурчета от древна атмосфера (видео)

Знаем, че преди около 1 милион години цикълът на ледените епохи на Земята внезапно се променил. Ледените епохи, последвани от топли периоди, започнали да се случвате на всеки 100 000 години. Но преди това, в течение на 1,6 милиона години, тези цикли са били по-кратки - около 40 000 години, а ледените епохи били не толкова екстремни.

Нищо в орбитата на нашата планета не би могло да обясни "рязката" промяна, известна като средно-плейстоценов преход. Според някои хипотези, трябва да е имало дългосрочен спад на атмосферните концентрации на CO2, охлаждащи планетата до нов праг.

Древни въздушни мехурчета, хванати в ледената покривка на Антарктида, сега разкриха малко по-различна картина. Датирайки преди около 2 милиона години, тези малки дози от древната ни атмосфера съдържат "невероятно ниски" нива на CO2, според палеоклиматолога Йеджи Джан от Тексаския университет A&M, който не е участвал в проучването. Той казва за Science Magazine, че намира резултатите за "доста интересни".

Това са първите директни наблюдения на атмосферните парникови газове, преди ледените епохи на Земята да започнат да стават по-нарядко и те предполагат, че нещо различно от дългосрочен спад на CO2 е играло роля, за да се промени целият им цикъл.

Новият анализ на лед показват, че най-високите нива на въглероден диоксид съответстват на нивата в топлите периоди от по-ново време. Най-ниските нива обаче не достигат много ниските концентрации, открити в ледените епохи през последните 800 000 години

"Един от важните резултати от това проучване е да се покаже, че въглеродният диоксид е свързан с температурата в този по-ранен период от време", казва атмосферният учен Ед Брук от щатския университет в Орегон.

"Това е важна база за разбирането на климатичните науки и калибрирането на моделите, които предсказват бъдещите промени".

С други думи, връзката между нивата на CO2 и температурата на Антарктида не се е променила много през този период от време.

Всъщност авторите установяват, че най-ниските нива на CO2 не са през първите 40 000 години след промяната на цикъла.

"Нашите констатации изглежда несъвместими с хипотези, които приписват прехода [...] на атмосферния CO2“, пишат те.

Древното ледено ядро, което беше открито в Алан Хилс в Антарктида, скоро може да има компания. Според изследователите ледената покривка тук датира от 2,7 милиона години и може би дори е по-стара.

Проучването е публикувано в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини