-5 °C

Борисов забранява четвърти мандат на кметовете от ГЕРБ. Преглед на печата

24 часа

Борисов забранява четвърти мандат на кметовете от ГЕРБ

"ГЕРБ няма да подкрепя кметове повече от три мандата", каза Борисов в началото на септември. "Един от мотивите за това решение е, че така партията се обновява", продължи той и като пример посочи ситуацията в Русе, където въпреки успешните два мандата кметът Пламен Стоилов не бе издигнат за трети.

"Това е последният път, в който пускам кметовете повече от трети мандат. Защото ние правим много неща, но винаги има един-два негатива, които ни ги прикачват и започват да се упражняват върху тях. Стоилов остава в партията и ще помага с всичко", посочи през септември премиерът.

Както "24 часа" писа, ако се реализира точно тази идея за освежаването, означава, че поне 7 прочути имена - управниците на Бургас Димитър Николов, на Стара Загора Живко Тодоров, на София Йорданка Фандъкова, на Смолян Николай Мелемов, на Велико Търново Даниел Панов, на Варна Иван Портних, на Силистра Юлиян Найденов, май започват последни 4 години от кариерата си в местната власт.

Труд

Страх от съдбата спира донорите

42% от българите се страхуват да не предизвикат съдбата, ако станат донори на органи. 57 на сто се боят медицинските екипи да не пестят усилията си за спасяването на живота на човек, дал съгласието си за донорство. 34% са на мнение, че "не искат да мислят за фатални неща", затова нито разговарят по темата, нито дават съгласие за донорство. В това вярват по-ниско образованите групи. Данните идват от проучване на "Алфа Рисърч", поръчано от Министерство на здравеопазването. То е проведено в периода 21-30 септември чрез 800 интервюта. Изследването беше представено при старта на кампанията "Да! За живот!", който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев.

Всеки пети има морално-религиозни причини да не стане донор. Проучването показва още, че три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи. 74,1% казват, че ако им се наложи - на тях или на техен близък - биха потърсили възможност за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при нужда.

Монитор

22 школа учат хлапета със специални потребности

22 училища и детски градини предлагат иновативно обучение за хлапета със специални образователни потребности.

В списъка влизат три прогресивни училища, които се фокусират върху напредъка на детето и това какви са неговите нужди. 13 пък са частните образователни институции, в които се следва педагогическа система "Монтесори", сочи проверка на "Монитор" в регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Те се допълват от шест иновативни школа, които са избрали различения педагогически подход в отделни свои паралелки, посочват от МОН.

Учениците, които се обучават в прогресивните училища, техните родители и учители са общност. Хлапетата в един клас са не повече от 20-22, като на всеки десет има по един педагог. Всеки малчуган следва индивидуален план за учене заедно с учителите и родителите.

Сега

Нова "промоция" на БДЖ - плащаш за първа класа, пътуваш на крак

БДЖ отново погоди номер на клиентите си. 50 пътници по маршрута Варна-София, закупили билети за първа класа за неделя, останаха без места и изминаха разстоянието на крак, разкри репортаж на Би Ти Ви. Причината? Композицията поела на път без вагон първа класа заради "технически проблем".

Минути преди 18 ч. влакът Варна - София пристига навреме на столичната Централна гара. От него обаче слизат десетки недоволни пасажери. Сред тях е и Радослав, тръгнал от Белослав до столицата за планова операция. "От Горна Оряховица ме вдигнаха и ми казаха - няма свободни места. Идват хора и казват: "Това място е моето". И аз трябва да стана", разказва Радослав пред Би Ти Ви.Така мъжът довършил пътуването си прав, въпреки че 5 дни по-рано си купил билет първа класа със запазено място.

"Техническа неизправност е причината бързият влак Варна - София на 3.11. 2019 г. да потегли без вагон първа класа. По-сериозно струпване на пасажери е имало след Плевен. Грешка на служителите е, че не са насочвали пътниците към свободните места", поясняват от БДЖ. Капитал дейли

Домусчиев дължи 52 млн. лв. неустойка по договора за приватизация на БМФ

Кирил Домусчиев трябва да плати 52 млн. лв. неустойка по договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" - БМФ. Това показват окончателните сметки на Агенцията за приватизация, която наскоро се трансформира в Агенция за публичните предприятия и контрол. Информацията беше съобщена първо от Mediapool, като беше потвърдена от агенцията пред "Капитал".

Сумата от (52 252 446 лв.) ще бъде предявена от агенцията пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Неустойката е за неизпълнение на разписания по договор средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10-годишен следприватизационен период..

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
06 дек 2019
Последни новини