11 258 учени от 153 държави: Планетата е в климатична извънредна ситуация

Пореден доклад предупреждава за спешната ситуация с климата на планетата Земя, този път подписан от 11 258 учени в 153 държави, съобщиха световните медии.

Докладът, публикуван в журнала Bioscience, е изготвен от еколозите Бил Рипъл и Кристофър Уолф от университета Орегон Стейт, Уилям Мумау, климатолог от университета Тъфтс, и подкрепен от хиляди други учени от разнообразни дисциплини. Заглавието му е "Предупреждение за климатична извънредна ситуация от световните учени" (World scientists’ warning of a climate emergency).

В документа не се набляга на тежки научни данни с изключение на 49 сравнително прости графики, които показват тенденциите в нарастването на популацията, прираста, БВП, употребата на месо, пътуването по въздуха, емисиите на метан, въглероден диоксид, диазотен оксид, киселинността на океаните, температурата им, вдигането на нивата им и др.

Подчертано обаче се посочват конкретни политики, за да се намали ефектът от климатичните промени, които според учените ще доведат до "нeсметни страдания".

По отношение на употребата на енергия учените отбелязват, че трябва по-бързо да се стремим към замяна на изкопаемите горива с възобновими чисти източници. Богатите държави трябва да помагат на бедните, трябва да се елиминират субсидиите за изкопаеми горива и бавно да се ограничи тяхната употреба.

Нужно е да се вземат мерки и срещу краткотрайните замърсители като метан, черен въглерод (сажди) и хидрофлуорокарбони. Това може да намали краткосрочното затопляне с над 50%, спасявайки живота на милиони, както и да увеличи добива от реколтата поради намалено замърсяване на въздуха.

Трябват и мерки за защита и възстановяване на природата и екосистемите на планетата. Фитопланктонът, коралните рифове, горите, саваните, пасищата, торфищата, мангровите гори и морските треви допринасят значително за секвестиране на атмосферния въглероден диоксид и те трябва да бъдат запазени. Трябва да се посаждат нови гори и да се пазят съществуващите.

Трябва да се намали консумацията на животински продукти, особено на месо, и да се увеличи употребата на растителни. Това ще подобри човешкото здраве и значително ще намали емисиите на парникови газове.

В икономиката не трябва да се гони растеж на БВП, а да се приоритизират базовите нужди, като се намали неравенството.

Популацията на света продължава да се увеличава - с 200 000 души дневно или с 80 млн. души годишно, като тя трябва да бъде стабилизирана и дори намалена. Има доказани и ефективни политики, които подобряват състоянието на човешките права и намаляват раждаемостта, като от това следва спад и на парниковите газове и загубата на биоразнообразие, твърдят учените. Услугите за семейно планиране трябва да бъдат достъпни за повече хора, както и начално образование, особено за момичета и млади жени.

"Добрата новина е, че подобна трансформация със социална и икономическа справедливост за всички обещава много по-добро човешко благосъстояние от това да продължаваме както досега. Вярваме, че перспективите ще бъдат най-добри, ако тези, които вземат решенията, и цялото човечество реагират незабавно на това предупреждение и декларация за климатично извънредно положение и действат за поддържане на живота на Земята, нашия единствен дом", гласи заключението на доклада.

Пълния текст можете да прочетете на английски тук.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини