Саудитска Арабия вербувала служители на Туитър да шпионират за нея

Правителството на Саудитска Арабия вербувало двама служители на Туитър, за да се сдобие с личните данни на критици на режима, пише Си Би Ес.

Федерален прокурор в Сан Франциско повдигна обвинения на двамата мъже, които вече не работят в интернет гиганта.

Сред шпионираните потребители на Туитър бил популярен журналист който има над 1 милион последователи в социалната мрежа, както и други критици на правителството в Рияд.

На двамата вербувани, които не били на позиция, осигуряваща им достъп до личните данни на потребителите, било платено със скъпи часовници и банкови преводи за десетки хиляди долари към техни тайни банкови сметки.

Двамата са обвинени в работа като агенти на Саудитска Арабия без да разкрият това свое качество пред властите в САЩ.

На Ахмад Абуамо, който напуснал позицията на мениджър на медийните партньорства през 2015 г. е повдигнато и обвинение в даване на фалшиви показания на агенти на ФБР.

Абуамо основал компания с ограничена отговорност, чрез която да получи 100 000 долара от правителството на Саудитска Арабия, твърдят прокурорите.

Според обвинението, седмица след като се срещнал с агент на Рияд в Лондон, Абуамо започнал да влиза в личните данни на потребителите на Туитър, от които се интересували в Саудитска Арабия.

Другият вербуван се казва Али Алзабара. Той работел в Туитър като инженер, а Саудитска Арабия му платила полет до Вашингтон, за да се срещне с неназован роднина.

“Седмица, след като се върнал в Сан Франциско, Алзабара започнал да влиза без позволение в базата данни с лична информация на потребители на Туитър.”, пише в обвинението.

Саудитска Арабия имала интерес към данните на 6000 души, сред които 33-ма, за които Рияд официално поискали информация по спешност от Туитър.

Абуамо е задържан, докато Алзабара избягал в Саудитска Арабия.

Когато било разкрито, че е влизал в базата данни с лична информация, той бил привикан от шефовете си в Туитър, за да даде обяснения.

Алзабара казал, че го правел от любопитство. Служебният му лаптоп бил отнет, а той бил временно отстранен от длъжност, която включвал техническа поддръжка на сайта на Туитър.

На следващия ден той се качил на полет за Саудитска Арабия заедно със съпругата и дъщеря си и написал на Туитър имейл от самолета, че напуска.

Досега властите в САЩ не са успели да го открият./

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини