Иранците, заловени със 712 кг. хероин остават в ареста

    Двамата граждани на Иран, заловени за контрабандата на 712 кг хероин през септември 2018 година, остават в ареста. Мярката им, постановена от Окръжен съд – Хасково беше потвърдена и от апелативните магистрати в Пловдив.

    Рекордното количество наркотик беше открито в два товарни камиона.

    Единият от двамата арестанти е с обвинение, че на 27 септември, миналата година, през ГКПП „Капитан Андреево“ е пренесъл от Турция в България с товарен автомобил 347.27 килограма хероин.

    Камионът е превозвал плоскости с гипсокартон от Иран за Австрия. Дрогата беше засечена тогава в строителните плоскости, след като тирът беше отклонен по метода „анализ на риска“ за проверка с рентгеновата апаратура на пункта. Стойността на разкритата дрога по-късно беше изчислена на 23.7 милиона лева.

    Вторият обвиняем беше заловен ден по-късно на „Капитан Андреево“  с друг тир, в който контрольорите по българската граница откриха 355.3 килограма хероин за 23.7 милиона лева. Наркотикът беше скрит  по напълно идентичен начин като първата заловена пратка.

    Апелативният съд е преценил, че остава обоснованото предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, в което са обвинени и смята, че има опасност двамата чужденци да се укрият и да напуснат страната в случай, че бъдат освободени с  по-лека мярка за неотклонение.

    Защитата на иранците е поискала промяна на мерките им в по-лека и е представила дипломатическата нота, изпратена от Иран за продължителния срок, в който двамата са задържани под стража. Апелативният съд е приел за сведение документа, но е преценил, че времето, в което двамата иранци са в ареста не излиза извън границите на разумния срок, който е година и шест месеца според Наказателния кодекс. За престъплението, в което иранците са обвинени, са предвидени наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

    Определението на Апелативния съд е окончателно.

    Haskovo.net
     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ня
      Няма да мерят g
      11 0
      18:45, 14 ное 2019
      Късметлии, че са ги хванали в най-демократичната държава в Галактиката и ще ги съди нейният съд.
    • 2
      Мо
      Моника петкова
      0 0
      09:32, 16 ное 2019
      Има едно приятелче димо стойянов даже често минава покраи рента кара дето е мои не на иван та така

    Още новини

    Последни новини