Държавата затяга използването на антибиотици

Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите са готови с Националната програма срещу антимикробната резистентност. Това съобщи на дискусия за използването на антибиотици зам.-министърът по здравеопазването Светлана Йорданова.

В програмата са разгледани три основни направления:

На първо място - повишаване на осведомеността на всички сфери, които използват антибиотици - хуманна, ветеринарна и др. медицина.

Втората част от стратегията предвижда да се засили надзорът по използването на антибиотици, главно в хуманната медицина. А това ще стане чрез засилване на профилактиката в болничните заведения.

Третата част е основно насочена към ветеринарната медицина. Предвижда се укрепване на законовата рамка на ЕС за медикаментозните фуражи и по-разумното им използване.

Стратегията включва и информационни кампании и методически обучения, както и конкретни инструкции как да се използват антибиотици. Тя вече е готова, очаква се до края на годината да бъде представена за обществено обсъждане, а после да приета от Министерски съвет.

На дискусията присъства и д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по национални и паразитни болести. Той каза, че в момента неговата асоциация подготвя обучение на лекари и регионалните инспекции за използването на антибиотици. То ще е насочено към докторите, които изписват, и ще разяснява в какви случи и в какви не да се изписва антибиотик и какъв да бъде той. Обучението ще бъде представено на 21 ноември.

Д-р Скендер Сила, представител на СЗО, обясни, че щетите от антибиотиците са по-големи от щетите от туберкулозата и СПИН-а заедно.

Антимикробната резистентност е причината за смъртта на 700 000 души, а се смята, че до 2050 г. резистентността към антибиотиците ще е по-голяма заплаха от онкозаболяванията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини