7 °C

Мегалитен храм на 3 000 години, обслужващ култа към водата, открит в Перу

Изображение 1 от 4

  Екип от перуански археолози откри мегалитен храм на възраст 3 000 години, в който се изпълнявал култ към водата.

  Религиозният паметник е дълъг около 40 метра и е разположен върху изворите в долината на река Зана на 800 км от Лима, съвременната столица на Перу.

  Във вътрешността на храма учените открили олтар, който вероятно е бил използван за провеждане на ритуали за плодородие с вода от река Зана.

  Мегалитната структура е открита в археологическия обект Хуака Ел Торо в Ламбайеке, Перу от екип учени, оглавяван от Уолтър Алва - археологът открил гробницата на владетеля на Сипан през 1987.

  Храмът се отличава със запазени големи каменни блокове и дълго стълбище.

  Откритието е уникално, защото представлява единствената мегалитна архитектура в Ламбайеке.

  Храмът бил открит през октомври, но новините за това били умишлено забавени, за да се избегне риска от иманяри.

  Храмът е построен във време, в което водата била смятана за божествена и се използвала в редица ритуали и религиозни практики, твърдят изследователи.

  Те успели да определят, че храмът е служел за изпълнение на култ към водата, като анализирали позицията и вида на олтара.

  Олтарът съдържа отвори, подобни на тези открити в други храмове през същия период.

  Археолозите идентифицирали кръгла колона, при която били открити доказателства за водни седименти.

  Храмът гледа към планината. Мястото, според учените, е церемониално заради следите от огньове.

  В него най-вероятно са се провеждали ритуали за плодородие.

  Перуанският екип открил 21 гробници на мястото на храма, за които се предполага че датират от 1 500 г. пр.н.е до 292 година.

  Във вътрешността на гробниците се намирали парчета керамика и метални предмети, като ножове, поставени точно до гробовете.

  Според археолозите е възможно гробниците да са били използвани повторно на по-късен етап, тъй като 20 от гробовете принадлежали на по-късната инканска култура Чиму, датираща от около 1 000 – 1 470 година.

  Водещият археолог открил и гробницата на владетеля на Сипан през 1987. Сипан управлявал народа на Моче, а останките му били открити непокътнати в Северно Перу.

  През 2007 Алва откри и няколко стенописи на възраст 4 000 години в Перу. Те изобразяват елен, хванат в мрежа, и се смятат за най-старите открити до момента стенописи в Америките.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
  06 дек 2019
  Последни новини