Слагайте ваксините, грипната вълна идва към януари

Ваксинацията против грип не трябва да се пренебрегва и не трябва да се подхожда към този вид превенция скептично, съветва директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Хасково -д-р Снежана Иванова във връзка с наближаването на сезона, характерен за  раздвижването на заболеваемостта.

В момента в България все още няма циркулация на грипни вируси, съобщи и националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, позовавайки се на данни на Националната референтна лаборатория.

Въпреки че заради топлото време през тази есен, се очаква забавяне на грипната вълна, и тази зима грип ще има в България, прогнозира  проф. д-р Кантарджиев.

През тази година има разработени три и четиривалентни противогрипни ваксини. Те съдържат щамове на грипните вируси, които се очаква през сезон 2019 -2020  да предизвикат в глобален мащаб пандемии и в отделните региони епидемиологични ситуации. 

„Много е изменчив грипният щам. Грипният вирус е с много мутации, казано разговорно: това е борба за живот, това е адаптация. Така че ние хората трябва да го надхитрим, един вид. Затова всяка година се препоръчват различни щамове в противогрипните ваксини и имунизацията. Няма как да се разработи универсална ваксина като при други инфекциозни заболявания.“, разяснява д-р Иванова. 

Всяка година съдържанието на ваксините се оповестява от Световната здравна организация на базата на задълбочени анализи, направени от екип от учени. „ Прави се анализ на ситуацията какво е изолирано в Южното полукълбо, например, и тогава се прогнозират щамовете, които евентуално ще предизвикват епидемиологични и пандемични ситуации тук. Това са прогнозни щамове, но са базирани на изследвания и сериозни анализи.“, разяснява д-р Снежана Иванова.

Заложените в тривалентната ваксина за тази година са грипните щамове Бризбейн, Канзас и Колорадо, а четиривалентната включва, освен изброените, и щама на  Пукет.

Не във всички случаи ваксината защитава на 100 % от разболяване, но дори и да пипне грип човек, ваксиниран ли е, със сигурност ще преболедува по-лесно, казва епидемиоложката. 

Има хора, които дори и да си сложат ваксина, е възможно да не изработят имунитет. По-рискови са тези например, които са на лечение с кортикостероиди, които пък разсипват имунната система или такива, които са със сериозно затлъстяване, пушачите. Но те са едва 5-6 %, обяснява д-р Иванова. 

При всички случаи ваксинирането е препоръчително. Един имунонекомпрометиран организъм би трябвало да изработи имунитет в рамките на 2-3 седмици, след поставянето на противогрипната ваксина.

В момента и дори до средата на декември, ако човек е здрав, е много подходящо време за ваксинация, тъй като се очаква грипната вълна да удари в региона на Хасково през януари., казва д-р Иванова.

Тя припомни, че през 2018 година грипът е „налегнал“ Хасково през  2-та 3-та седмица на януари. 

Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията, в които се събират повече хора, са най-често даваните съвети като превенция срещу грипа.

Като много добра превантивна мярка д-р Снежана Иванова посочва и природните имуностимулнати. За тях обаче трябва да сме си  предвидили по-дълго време за прием докато се натрупат в организма ни със своите полезности, съветва епидемиоложката. 

„Добре е още през септември, октомври, да се започнат имуномодулаторите. Аз съм за по-билковите продукти от естествен характер, но при тях трябва време, за да подействат, за да осигурим натрупване в организма на полезните имуностимулиращи вещества от тях.“, казва лекарката.

Съветът на д-р Иванова е дори и за тази превенция да се консултираме с личния си лекар или с педиатъра на детето си. 

„Днес имаме много информация, която можем да черпим отвсякъде, но е добре да се направи консултация с лекар, който ни познава, с педиатъра, който се грижи за здравето на детето ни. Защото общопрактикуващият лекар познава нашето състояние и ако имаме някакви здравословни проблеми, ще  направи консултация със специалисти дали дадено вещество е подходящо за нас. Независимо че е природен продукт, възможно е, ако не е подходящ за нашето състояние, да има отрицателен ефект върху организма ни“.

И през този сезон ще се наблюдават 10 % от хората във всеки  областен град, на базата на които наблюдения се събират и данните за заболеваемостта, както в отделните региони, така и в страната. С тези засечки се фиксират стойностите дали са в предепидемичен период или има епидемия.

Наблюдения се правят през джипитата от 2007 година насам. Започват всяка година на първи ноември и вървят до 31 март. Наблюдават се хора във възрастовите групи т 0-4 г, от  5 г.-14 г., от  15 г.- 29 г., 30 г. -64 г. и от  65 години нагоре.

При повишаване на случаите на заболеваемостта джипитата  от сентинелните практики взимат носогърлени секрети, за да се изолират щамовете. Изолираният грипен щам от сентинелните практики през миналата година в Хасково е бил AH1N1, припомни д-р Иванова. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ба
    баба Янка кандидат врачка
    13 -3
    20:55, 15 ное 2019
    Най-добрата ваксиана е чесъна! Помага не само срещу инфлуенцата, но и срещу вампирясване!
  • 2
    76
    7659867
    9 -4
    09:25, 16 ное 2019
    Отидох в една частна клиника и за 10 минути излязох с медицинско за шофьорска книжка
    ......
    Направо чистачката го написа и ми прибра 15 кинта :)))
    Така че и Докторите ви са тъпи шалвари :))
    • 76
      7689567
      3 -4
      11:12, 16 ное 2019
      Стига с тия шалвари ве олюгофрен.Къде ги видя тия шалвари.На теб май нещо ти хлопа дъската?Вдигни си главата,стегни се малко,млад човек си.Стига с тоя негативизъм!Орева орталъка.
    • Jo
      John
      3 0
      12:45, 16 ное 2019
      минал си се, излезе ми 8 лева, 3 на джипито и 5 на очен.
  • 3
    Да
    Да, ама не
    8 0
    10:51, 16 ное 2019
    Рекламираните от правителството безплатни ваксини все още ги няма, няма и да ги има. Имаше само за софиянци, провинцията ДГД. И между другото - вече е късно за противогрипна ваксинация, поставя се през октомври. Поне две седмици се създава имунитет, през което време сме податливи на всякакви инфекции, а вирусите плъзнаха - всеки втори киха, смърча и има гърлобол. Но хората почти не ходят на лекар при такава "настинка" - тъй че статистиката на заболелите не е вярна.
  • 4
    Не
    не ама да
    2 -4
    11:17, 16 ное 2019
    Нещата не са точно така.В момента върлуват паравируси ,а те не са податливи на противогрипните ваксини.Точно сега е времето за ваксиниране защото натегнатия имунитет трае около три месеца и по този начин се обхваща периода до края на февруари когато е тежкия грип.При ваксинираните през октомври дотогава имунитетът е паднал.
  • 5
    То
    То хубаво, но...
    1 -3
    11:51, 16 ное 2019
    Всичко е обяснено много хубаво от въпросната Д-р Иванова. НО, за да може една ваксина да подейства, субектът трябва да ограничи контактът с други индивиди. В момента може и да няма грип, но настинки колкото си искаш. А една настинка може да отслаби ефектът от грипната ваксина тъй като имунната система ще е заета с две задачи вместо една. Това, което медиците са забравили да препоръчат е хората да носят маски, за да ограничат разпространението на патогени от всякакъв вид.
    • Jo
      John
      2 -2
      12:47, 16 ное 2019
      маската е ти да не заразяваш други, а не те тебе!
    • Ku
      kuma lisa
      4 -3
      16:01, 16 ное 2019
      То тази въпросната докторка много знае и нищо незнае --- всъщност знае да създава "буря в чаша вода" , знае да се озъби на някой , над когото по назначение има власт -- за ваксините против грип е пределно ясно --- ИЗРАБОТВАТ СЕ В/У ЩОМОВЕТЕ ОТ ПРЕМИНАЛИ ГОДИНИ --- ТОЙ СЕ ИЗМЕНЯ -- ВИРУСЪТ Е РАЗЛИЧЕН ОТ ПРЕДИ ГОДИНА , така че яжте силна и истинска храна /ако имате пари / Ако ли не ---хващайте Балкана --- там сред природата ще сте ЗДРАВИ.
Последни новини