7 °C

Откриха над 140 нови рисунки на Наска (видео)

  Учените откриха над 140 нови геоглифи, известни като рисунките на Наска - мистериозните древни гигантски фигури, издълбани отдавна в пустинния терен на южно Перу.

  Тези огромни изображения на хора, животни и предмети датират от 2500 години и са толкова големи, че много от тях могат да бъдат идентифицирани само от въздуха.

  Сега археолози от японския университет в Ямагата съобщават, че техните дългогодишни изследвания, провеждани от 2004 г., са разкрили 143 неизвестни досега геоглифа на Наска плюс една фигура, която била пропусната от хората и е открита от изкуствен интелект.

  Като цяло се смята, че новоидентифицираните геоглифи са създадени между поне 100 пр.н.е. и 300 г. пр.н.е. Докато целта на тези големи рисунки, начертани от древната култура Наска, остава дискусионна, поне знаем как са били направени.

  "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип.

  Предишни хипотези предполагат, че обществото на Наска е направило гигантските геоглифи, някои с дължина стотици метри, за да бъдат видени от божества в небето, или че те могат да служат на астрономически цели.

  В новото изследване, ръководено от антрополога и археолог Масато Сакай, екипът анализира сателитни изображения с висока разделителна способност на региона Наска, както и провежда полеви работи и идентифицира два основни типа геоглифи.

  Най-старите рисунки (от 100 пр.н.е. до 100 г. пр. Н. Е.), наречени тип B, са с дължина по-малко от 50 метра. Малко по-късните  (100 CE до 300 CE), наречени тип A, обхващат повече от 50 метра, като най-големият геоглиф е открит от екипа с размери над 100 метра.

  Изследователите смятат, че по-големите геоглифи от тип А, често оформени като животни, са били ритуални места, където хората са провеждали церемонии, включващи унищожаването на различни съдове от керамика.

  За разлика от тях, по-малките мотиви от тип В са били разположени по пътеки и може да са служели за ориентиране на пътуващите, вероятно към по-голямо ритуално пространство тип А, където хората се събирали.

  Някои от тези рисунки от тип B са наистина мънички, като най-малкото от новите открития с размери под 5 метра. Това прави откриването на често бледите линии трудна задача, като се има предвид огромния простор на пустинята Наска.

  За тази цел в неотдавнашно експериментално сътрудничество с изследователи от IBM, започнало през 2018 г., екипът използва дълбоко обучение на изкуствен интелект, разработен от компанията, и работи с геопространствена система за анализи, наречена IBM PAIRS Geoscope.

  Учебната мрежа IBM Watson Machine Learning Accelerator (WMLA) пресяла огромни обеми от безпилотни и сателитни изображения в търсене на геоглифи, свързани с линиите в Наска. И системата намерила съвпадение - избледнелите очертания на малка фигура от тип В - хуманоид, стоящ на два крака.

  Въпреки че символичното значение на този странен и древен знак все още не е ясно, изследователите изтъкват, че геоглифът е бил разположен близо до пътека, така че може да е бил един от предполагаемите маркери за пътеки.

  Загадката на рисунките на Наска все още не е разрешена, а екипът на Ямагата и IBM обявиха, че ще продължат да работят заедно за намирането на повече от тези древни геоглифи. Кой знае какво или кого ще открият?

  Обобщение на текущите изследвания е достъпно на сайта на университета Ямагата.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   амиии
   2 0
   12:09, 19 ное 2019
   Все си мисля че някой е рисувал от горе от високо тези големи изображения.И за да ги видиш трябва да можеш да полетиш нагоре. Или древните са можели да летят или извънземни са ги направили нарочно с цел да видят кога ще ги видим и да преценят на какво развище на равитие сме.
   "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип. - Не си ли мислите за лазерен лъч идващ от някакво летателно средство.Просто рисува в пустинята, отдолу остава само пясък.Може да са си тествали нещо.За целта е било необходимо да не нараняват хора и затова е било на место където никой не живее. Как не ни пука че нищо не знаем за древните.Учените пък са една странна група хора които понякога изказват безумни предположения.Отдавна си мисля че хора които са на нисък етап на развитие не строят мегалити и големи постройки.Който го може го може.Само ако това им се е отдавало лесно, само тогава са го правели.Много подценяваме древните, това е моя извод.

  Хороскоп за 11.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  11 дек 2019
  Последни новини