Над месец община "Младост" забавила анализа на тефтерчето на Иванчева

Месец и половина община "Младост" е забавила сравнителния материал за изготвяне на графологичния анализ на тефтерчето на Десислава Иванчева.

Това стана ясно от думите на вещото лице Илия Илиев пред Апелативния специализиран наказателен съд с председател Георги Ушев.

Магистратите гледат на втора инстанция мярката по делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров - също бивш кмет на "Младост".

На първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

По време на днешното съдебно заседание стана ясно, че все още не е изготвена графологичната експертиза на тефтерчето на Десислава Иванчева. В рамките на месец и половина община "Младост" не е дала никакъв сравнителен материал по делото.

От своя страна Петко Дюлгеров отказа да даде допълнителен сравнителен материал по делото с аргумент, че е давал достатъчно. Съдът счете, че следва да бъде изпълнено определението за изготвяне на графологична експертиза на тефтерчето на Иванчева на базата на наличния в община "Младост" сравнителен материал на Петко Дюлгеров. Срокът за изготвяне на експертизата трябва да бъде в рамките на седем дни преди следващото съдебно заседание.

Магистратите ще изпратят писмо до община "Младост" да изискват документи и материали за извършване на съдебно-графологична експертиза по делото. Съдът ще очаква експертизата до 8 декември, тъй като следващото заседание е на 16 декември.

Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев остави без уважение искането на Биляна Петрова да бъде извършен графолочен анализ на тефтерчето й.

По делото бяха направени и нови искания от тримата обвиняеми. Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров настояха да бъде вдигнат запорът върху всичките им банкови сметките с аргумент, че няма с какво да се издържат. Иванчева настоя да й бъдат върнати всички иззети телефони.

Дюлгеров се аргументира, че му предстои трансплантация на роговица и нямало с какво да си плати интервенцията. Освен това има и деца, за които трябва да полага издръжка.

Биляна Петрова пък поиска отвод на съдия Неделчева. От прокуратурата заявиха, че молбите за вдигане на запора върху банковите сметки на тримата обвиняеми и искането на отвод на един от съдиите по делото - съдия Неделчева са неоснователни. С оглед на така направените искания председателят на Апелативния специализиран наказателен съд ще се произнесе в 16 часа.

Освен това стана ясно, че от трима призовани вещи лица в съдебната зала се явил само един от тях. Магистрати приеха и постъпилите доказателства и материали по делото.

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. На последното заседание по делото срещу тях обвиненият заедно с тях по-предишен кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро. Към момента Иванчева и Петрова са под домашен арест.

Десислава Иванчева се яви на изборите за евродепутат и получи подкрепата на 30 310 души, което е 1.55%. Ден след евровота Иванчева заяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.

На 27 юли тази година Иванчева призова за създаване на политическа партия с името "Непослушните". На 6 септември стана ясно, че Иванчева се кандидатира за кмет на София за местния вот на 27 октомври. Тя е подкрепена от Християндемократическа партия на България.

На 25 септември Общинската избирателна комисия в София отказа да регистрира бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева като кандидат кмет на София. Посоченият мотив беше, че предложението е внесено в Общинска избирателна комисия (ОИК) в Столична община извън законоустановения срок.

Два дни по-късно ЦИК разреши регистрацията на Иванчева за местния вот.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини