Нещо стана в Южнокитайско море. Ядрена експлозия или фалшива новина?

Роспотребнадзор засили мониторинга на радиационната обстановка в Далечния Изток поради увеличаване на фона в Южнокитайско море "във връзка с радиационния инцидент", съобщава пресслужбата на агенцията. Засега службата не вижда заплаха за руснаците, съобщи Интерфакс. Руската агенция информира, че Ростребнадзор е получила информация за инцидента от Глобалната мрежа за мониторинг на околната среда. Какво точно се е случило там, ведомството не уточнява.

В четвъртък вечер американската радиостанция Hal Turner Radio Show съобщи за мощен подводен взрив, позовавайки се на военни източници. Според тях експлозия с мощност от 10 до 20 килотона тротилов еквивалент е станала на дълбочина около 50 метра и версията за земетресение вече е изключена. В района има подводници на ВМС на САЩ, съобщи радиостанцията, завършва Интерфакс.

От другия край на океана, в САЩ, социалните медии обсъждат дали Китай не е провел ядрен тест, като предупреждение към САЩ. Обратно на това, специалистите смятат за фалшива новина твърденията на Хал Търнър, крайнодесният водещ на радиото.

Търнър спекулира, че китайското правителство е взривило ядрено оръжие, за да  изпрати сигнал на правителството на САЩ заради намесата в протестите в Хонконг, продължаващата търговска война между САЩ и Китай, или може би просто защото наближава Третата световна война, пише Gizmodo.

Един университетски специалист по радиационна безопасност, който говори анонимно с Gizmodo, тъй като не е упълномощен да разговаря с медиите, потвърдиl, че уж зловещите показания на URADMonitor изглежда, че отразяват нормалните нива на радиация на фона и нарече твърденията дива спекулация. Той също така предупреди, че uRADMonitor не е надежден източник. Отчитанията на радиоактивни частици във въздуха, публикувани на страницата RadNet Honolulu на Агенцията за опазване на околната среда, както и на радиационната карта на Япония, също изглежда не показват нищо необичайно.

Gizmodo разговаря с Робърт Роснър, бивш учен от отдела по енергетика и настоящ теоретичен физик на Чикагския университет, който ръководи бюлетина на Съвета за наука и сигурност на атомните учени. Роснер се разсмял на идеята, че всеки ще може да идентифицира подводен ядрен тест от наземни детектори или че някой ще бъде достатъчно глупав да проведе подобен тест в Южнокитайско море.

"Ще се учудя, ако е имало събитие, което някой след това да определи като събитие въз основа на радиоактивен подпис", казва Роснър на Gizmodo по телефона. "Това е невероятно малко вероятно."

Роснър добави, че основният начин за откриване на подобно събитие би бил сеизмичен; първите подводни ядрени изпитания в света били регистрирани от сеизмографите по целия свят. Няма индикации, че в сряда се е случило подобно събитие.

"Ние откриваме подземни събития", каза Роснър. "Стандартният начин е мрежата от сензорни станции по целия свят. Те усещат както подземни експлозии, така и подводни експлозии и дори ако имате надводно събитие, това би създало сеизмичен сигнал в морето."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини