Над 1000 бежанци се върнаха в Сирия за денонощие

Над 1000 сирийски бежанци се върнаха в Сирия за изминалото денонощие от различни държави.
Това се казва в информационния бюлетин на руския център по помирение на враждуващите страни и контрол върху движението на бежанците, съобщи РИА Новости. 
"За изминалото денонощие в Сирийската арабска република от територията на различни държави се върнаха 1002 бежанци, в това число от Ливан през пропускателните пунктове "Джейдет-Ябус", "Тел-Калах" - 212 души (64 жени, 102 деца), от Йордания през пропускателния пункт "Насиб" - 790 души (237 жени, 403 деца)", се казва в съобщението.
 
От местата по постоянно пребиваване в страната за ден се върнаха двама. По данни на центъра, инженерни подразделения на въоръжените сили на Сирия за ден са разминирали 1,8 хта територия. Освен това специалистите са унищожили 27 взривоопасни предмета.
 
В Сирия от 2011 г. има военен конфликт. Като гаранти за примирие се включиха Русия, Иран, Турция, обяснява руската агенция. В Сирия бе създаден конституционен комитет, в който влезе и опозицията. Първото заседание на комитете бе на 30 октомври в Женева. Припомняме също, Турция предприе третото си военно настъпление в Североизточна Сирия миналия месец, за да прогони "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди от границата си и да създаде "зона за сигурност", където тя цели да настани до 2 млн. сирийски бежанци.
 
След като завзе 120-километрова територия по границата, Турция сключи споразумения със САЩ и Русия, за да задържи "Отрядите за народна защита" извън този район. 
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини