-4 °C

Болестта на Паркинсон започва не в мозъка, а в червата

Въпреки че апендиксът е част от стомашно-чревния тракт, той често бива третиран като вестигиален орган, което означава, че не се отличава с жизненоважна функция и човек може да живее здравословен живот и без него. Запушването на апендикса (например, при констипация) може да доведе до възпаление, познато като апендицит/апандисит, а последното обикновено налага оперативно премахване на органа.

Днес се знае, че апендиксът не е толкова безполезен, колкото сме си мислили. Една от функциите му е, че излага белите кръвни клетки на голямо разнообразие от антигени, като по този начин стимулира локалния имунитет в съответната област. В контраст обаче на тази информация, интернационален екип установи, че съществува вероятност апендиксът да допринася за развиването на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, което засяга съществено моторната система на организма. Симптомите започват бавно и постепенно, понякога с едва забележим тремор, и с времето прерастват в скованост, проблеми с баланса и позата, загуба на автоматични движения, промяна в гласа и т.н.

Понастоящем учените нямат ясна представа кое причинява болестта, но са запознати с промените в мозъка, които настъпват по време на състоянието. Например специфични вещества в нервните клетки, познати като телца на Леви, представляват маркери за болестта на Паркинсон. По-конкретно, става дума за натрупване на алфа-синуклеинови протеини.

Напоследък все повече се шуми около хипотезата, че болестта на Паркисон води своето начало от червата. Още през 1817 г., английският хирург Джеймс Паркисон е забелязал, че някои пациенти, страдащи от състояние, което той нарича „трепереща парализа“, се оплакват и от чест запек. В един от шестте описани от него случая, лечението на стомашно-чревните оплаквания изглежда намалява съответните моторни проблеми.

В този контекст, проучването, което беше публикувано на 31 октомври в Science Translational Medicine, съобщава как от 1 144 745 шведи, които не са преминали през апендектомия (отстраняване на апендикса), 1 608 имат Паркинсон, а от 551 003, които са преминали през хирургическата намеса, само 644 са с Паркинсон. Това се равнява на 16,9% намаление на шансовете за развиване на болестта.

Но защо? Анализирайки хирургични проби, екипът открива, че те съдържат натрупване на алфа-синуклеинови протеини, като тези, открити в телцата на Леви, които най-вероятно достигат до мозъка, където причиняват съответния невротоксичен ефект. Разбира се, има още много какво да се направи в тази изследователска насока, поради което авторите на публикацията не препоръчват още хората да отстраняват превантивно апендикса си.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  --
  --------
  2 0
  08:04, 27 ное 2019
  глупости. пьлни глупости. няма как да излекуваш паркинсон с храна.
  мразя как в Бьлгария е толкова разпространена холистичната медицина, която си е бабини приказки

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини