Обир в музей в Дрезден, откраднаха съкровища за 1 милиард евро

Германският държавен музей с една от най-големите колекции барокови съкровища в Европа е ограбен, съобщи полицията в понеделник, медии съобщават, че откраднатите съкровища са оценени на милиард евро.

Зеленият трезор в Кралския дворец в Дрезден, в който се съхраняват около 4000 скъпоценни предмети, изработени от слонова кост, злато, сребро и скъпоценни камъни, е бил ограбен в ранните часове понеделник сутринта.

Полицията потвърди "пробив в Зеления трезор" и каза, че крадците са избягали.

Длъжностните лица не дават оценка на откраднатото, но вестник „Билд“ съобщи, че "са откраднати антични бижута на стойност около милиард евро".

Вестникът съобщи, че престъпниците са нахлули в добре охранявания дворец, като са атакували близък електроразпределител и са проникнали през прозорец.

След това те се насочиха към по-малки бижута, оставяйки по-обемните, твърди "Билд", без да цитира източници.

Зеленият свод е един от най-старите музеи в Европа, основан през 1723 г. от Август II Силния, курфюрст на Саксония. Един от 12-те музея, които притежават известните колекции на изкуствата в Дрезден, тои е разделен на историческа и по-нова изложба. Именно историческата секция, която съдържа около три четвърти от съкровищата на музея, е обрана в понеделник. Сред съкровища в нея е 63,8-сантиметрова фигура на мавър, обсипана с изумруди и с 547,71-каратов сапфир.

Кражбата е вторият голям обир в Германия през последните години, след като през 2017 г. от берлинския музей Боде беше открадната 24-каратова гигантска златна монета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини