12 °C

Цацаров обеща да не дели медиите на свои и чужди

Най-вероятният нов председател на Комисията за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, който в момента все още е главен прокурор, обеща “абсолютно равно третиране на всички медии“ и “постоянен равен достъп“ до информация от институцията при изслушването си пред депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика . Въпросът бе на Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Цацаров обясни, че гледа на медиите като читател и като служител на закона, но не смята да прави разграничение при изготвянето на всекидневен мониторинг на всички медии.

„Нямам самочувствието, че ако стана председател на КПКОНПИ, комисията ще работи по друг начин. Идеята ми е направленията й да бъдат доразвити“, обяви Цацаров.

Недоволство

На въпрос за лошия имидж на комисията главният прокурор в оставка обясни, че определени кръгове са виновни за това, но част от причините се крият и в нейната работа. „Част от причините се коренят и в интересите на хора с имоти. По просто съвпадение това са същите тези хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата. Всеки, чието имущество е запорирано, който има обвинение, няма как да има позитивно отношение към комисията“, каза Цацаров.

В друга част от питанията той видя тенденциозност – например дали ще смени уличеният в злоупотреби зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев, защото по закон трябва да работи със сегашния състав на комисията. А въпроса дали има равнопоставеност на средствата, които конфискува комисията, и заплатите, които си разпределя, нарече некоректен. „Комисията не е търговско дружество, за да мери колко отнема и колко получава. Така ще излезе, че 85% от държавните органи получават повече, отколкото дават“, посочи Цацаров.

Той не отговори пряко на питане дали КПКОНПИ не е орган за репресия на неудобните, но декларира, че ще постигне равна отдалеченост от всички. Главният прокурор повтори тезата си, че комисията трябва да бъде събудена, тъй като липсата на ръководство сега я поставяло в летаргия.

Проверки и мерки

„Правосъдие за всеки“ попита кандидата и дали ще продължи проверката на напусналия със скандал бивш неин председател Пламен Георгиев. Цацаров обаче напомни, че проверката е била възложена на НАП, а агенцията не е открила нарушения.

Цацаров има намерение да напише нови правила за проверки на сигналите за корупция и за уведомяване на подателите за предприетите мерки. Ще предприеме и мерки за защита на подателите на сигналите. Без да раздува щата, кандидатът има намерение да обезпечи кадрово дирекцията, която разкрива конфликта на интереси, защото сега то било неадекватно.

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен. „Дирекция „Антикорупция” трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”, обяви Цацаров и повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. „Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС“, бе категоричен той.

Като промени в закона за КПКОНПИ Цацаров предлага да се прецизират длъжностите за проверка на конфликт на интереси. Не било нормално и депутатите да не могат да предлагат членове на антикорупционната комисия и пожела по-сериозен парламентарен контрол на комисията.

Другият кандидат

За разлика от Сотир Цацаров кандидатът на "Воля" Симеон Найденов поиска щатът на КПКОНПИ да се увеличи и да се помисли за нов сграден фонд. Той пожела в училищата и университетите да залегне предмет по превенция на корупцията. Найденов е и за по-голяма отчетност на комисията, както и за по-голяма прозрачност при работата на комисията.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ша
  Шайка
  0 0
  18:24, 3 дек 2019
  Този беше пародия на прокурор, такъв ще бъде и като председател на КПКОНПИ.

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини