Промените в приетия бюджет на НЗОК за 2020 на второто четене

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за 2020 г., предаде БГНЕС

Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4, 7 млрд. лв.

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. Заложените средства за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.

6 млн. лв. допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Депутатите преразпределиха и 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. “За” него гласуваха 108 народни представители, “против” – 64 и без “против”, с което то бе прието. Парите бяха предвидени за лекарства, които са изключение от общия механизъм за даване на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лв. От ГЕРБ обаче оттеглиха този текст и това наложи преразпределянето на парите. 68 млн. лв отидоха за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицински грижи и за домашно лечение на територията на страната. 31, 9 млн. лв. бяха разпределени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Депутатите решиха още започналото лечение на онкологично и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключването му. Промените са заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за здравето. От БСП предлагаха лечението на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е започнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.

Народните представители запазиха размера на здравната вноска, и тя остава 8%.

Законът за бюджета на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини