Кабинетът създава прокурор, по-недосагем от главния. Преглед на печата

Прокуратура.

"Дума":

Кабинетът създава прокурор, по-недосагем от главния

Кабинетът създаде нов пост за прокурор с мандат от 7 години, който може да се окаже по-независим и по-недосегаем дори от сегашния главен прокурор. Този покурор няма да се отчита пред главния и може да прави разследвания, без да му докладва за резултата. Новият пост е част от промените, свързани със съдебната реформа, предложени на днешното извънредно заседание на кабинета. Премиерът обясни какво предлага и го оправда с препоръките на Венецианската комисия. Всъщност обаче предложеното е точно в разрез с изискванията на комисията.

Новият вид ще бъде началник на инспектората във Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според правосъдният министър Данаил Кирилов, "тези промени са изцяло в конституционната рамка" и не "засягат ексклузивността на функциите на прокуратурата.

Правителство възнамерява да направи реформата с промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Венецианската комисия само преди ден направи малко по-различни препоръки. Тя настоя да се промени самия Висш съдебен съвет.

Замърсяване.

"Сега":

Ситуацията с въздуха в София е критична

Трето денонощие въздухът в София е силно замърсен, без нито час облекчение. Системата за прогнозиране, на която се разчита да се въвеждат извънредни мерки в града, отново се провали - за днес тя даваше чист въздух.

Кметът Йорданка Фандъкова продължава да не забелязва проблема, а профилът й в социалните мрежи бълва добри новини. Въпреки че три денонощия в града няма точка без превишение на допустимите концентрации фини прахови частици, общината обяви пред "Сега", че не са налице условия за въвеждане на зелен билет. За други мерки пък въобще не става дума - нито се предупреждават гражданите да не извеждат децата си навън, нито транспортът се движи по-начесто, нито има отчет какво се прави срещу горенето на боклуци в студеното време.

Вместо реални мерки кметът отново хвърли прах с обещания за бъдещето, например въвеждане на бял билет, въпреки че и сега в програмата на общината има над 100 мерки, които никога не са изпълнявани.

Зима.

"24 часа":

След леден дъжд 50 катастрофи и над 100 с травми в "Пирогов"

Валежите спират в четвъртък, но поледици ще има цялата седмица - температурите се понижават и остава мъгливо до неделя.

Над 50 катастрофи са станали до ранния следобед след ледения дъжд в събота, който превърна пътищата в пързалка. Радостното е, че нямаме сериозно пострадали и загинали хора при тези инциденти, каза на брифинг инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Повечето от катастрофите са били в Западна България.

"След катстрофа на магистрала "Тракия" движението беше изключително затруднено. Бяха спрени тежките товарни автомобили около Пазарджик, с което бяха ангажирани много служители. Но се справихме със ситуацията", обясни инспекторът. Според него много от инцидентите са били около София.

Стайков.

"Монитор":

Синът на Миню Стайков излиза от ареста

Синът на алкохолния бос Миню Стайков излиза на свобода. Решението е на Софийския районен съд, съобщи БНТ.

На Стайков бяха повдигнати две обвинения за това, че противозаконно е попречил на органите на властта да изпълнят задълженията си и защото е подал сигнал с невярно съдържание на националния телефон 112.

Стайко Стайков беше арестуван, след като отказал да съдейства на полицията. Той се возил в брониран автомобил с въоръжени мъже и отказал да даде документите си за проверка. А пред органите на реда обяснил, че е тръгнал на автостоп към Айтос и така се озовал в джипа. След това пък позвънил на тел. 112 и съобщил, че е отвлечен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини