1 °C

Хранене в рамките на 10 часа срещу диабет и сърдечни заболявания

Изследователите установили, че 10-часов прозорец на хранене, когато се комбинира с традиционните лекарства, води до загуба на тегло, намаляване на коремните мазнини, понижаване на кръвното налягане и холестерола и по-стабилни нива на кръвна захар и инсулин на участниците в експеримента. Пилотното проучване може да доведе до нова възможност за лечение на пациенти с метаболитен синдром, които са изложени на риск от развитие на променящи живота и скъпи медицински състояния като диабет. 

Метаболитният синдром засяга близо 30 процента от населението на САЩ и увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт. Но здравословната диета и увеличаването на физическите упражнения са трудни за поддържане и дори когато се комбинират с лекарства, често са недостатъчни за пълноценното управление на болестта.

Ограниченото във времето хранене - консумирането на всички калории в рамките на 10-часов график, поддържа циркадните ритми на индивида и може да увеличи максимално ползите за здравето, както е доказано от предишни изследвания, публикувани от екипа на Salk. Циркадните ритми са 24-часовите цикли на биологичните процеси, които засягат почти всяка клетка в тялото. Все по-често учените откриват, че неправилните модели на хранене могат да нарушат тази система и да повишат риска от метаболитен синдром и други метаболитни нарушения с такива симптоми като повишена коремна мазнина, анормален холестерол или триглицериди и високо кръвно налягане и нива на кръвна захар.

"Яденето и пиенето на всичко (с изключение на вода) в рамките на последователен 10-часов прозорец позволява на тялото ви да почива и да се възстановява в продължение на 14 часа през нощта. Вашето тяло също може да предвиди кога ще ядете, за да може да се подготви за оптимизиране на метаболизма", казва Емили Манугян , съавтор на статията и докторант в лабораторията на Сачин Панда. "Искахме да знаем дали контролирането на времето за приемане на храна за поддържане на циркадните ритми ще подобри здравето на хората, които вече се лекуват от кардиометаболитни заболявания."

Пилотното проучване включва 19 участници (13 мъже и 6 жени) с диагноза метаболитен синдром, които самостоятелно отчитат храненето си във времеви прозорец над 14 часа на ден. Освен това 84 процента от участниците са приемали поне едно лекарство, като статин или антихипертензивна терапия. Участниците в проучването използват приложението myCircadianClock на лабораторията на Сачин Панда, за да регистрират кога и какво са яли по време на първоначален период от 2 седмици, последван от тримесечен 10-часов режим на хранене, ограничен във времето. 

Участниците не съобщават за нежелани ефекти по време на опита. За да намалят приема на храна до 10-часовия прозорец, повечето участници забавят първото си хранене и правят последното си хранене по-рано всеки ден, така че храненията да не се пропускат. Въпреки че не се препоръчвало намаляване на калориите, някои участници съобщават, че ядат по-малко, вероятно поради по-краткия период на хранене.

Като цяло участниците имали добър ефект - подобрен сън, както и с 3-4 процента намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса, коремните мазнини и обиколката на талията. Основните рискови фактори за сърдечни заболявания били намалени, участниците показали понижаване на кръвно налягане и общ холестерол. Нивата на кръвната захар и нивата на инсулин също показват тенденция към подобрение.

"Ако можем да оптимизираме циркадните ритми, тогава можем да можем да оптимизираме метаболитната система."

"Адаптирането към това 10-часово ограничено хранене е лесен и рентабилен метод за намаляване на симптомите на метаболитен синдром и подобряване на здравето", добавя Панда.

В момента учените провеждат клинично изпитване, финансирано от Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, за да се изследват ползите от храненето в ограничено време при по-голяма група, над 100 участници с метаболитен синдром. Проучването включва допълнителни измервания, които ще помогнат на изследователите да разгледат промените в телесния състав и мускулната функция. 

Изследването е публикувано в Cell.

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
18 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
18 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
18 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
18 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
18 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
18 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
18 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
18 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
18 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
18 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
18 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
18 яну 2020
Последни новини