Откъде се взеха всички тези яркозелени папагали в Англия?

Мистерията с нарастващата популация от малки дългоопашати папагали във Великобритания е разрешена, твърди новопроведено изследване.

Хиляди яркозелени птици живеят във Великобритания, макар видът да е характерен за Австралия, Африка и Латинска Америка.

От години се разпространяват фантастични истории, за това от къде са се взели, но сега учените смятат, че са открили отговора на въпроса.

Чрез географско профилиране, изследователите успели да оборят твърденията, че цялата популация се е появила от една-единствена птица, пусната на свобода в определено време на определено място.

Една популярна теория, която сега бива опровергана, твърди че малките дългоопашати папагали избягали от снимките на филма Африканската кралица с Хъмфри Богарт през 1951.

Според друга, птиците били освободени от Джими Херндрикс на лондонската улица Карнаби през 60-те.

А трета твърди, че Голямата буря от 1987 повредила волиерите дотолкова, че стотици папагали успели да избягат.

Оказва се, че истината далеч не е толкова вълнуваща.

Учени от Унивеситета Кралица Мери, Юнивърсити Колидж в Лондон и Голдсмитс вярват, че нарастващата популация на ярко оцветените птици се дължи на серия индивидуални пускания на свобода – и умишлени, и случайни.

Пространствените анализи сочат, че птиците не са се разпространили от едно конкретно място, като улица Карнаби.

Нещо повече, според материали в медиите явлението датира още от викторианската епоха, което напълно опровергава съвременните митове.

Освобождаването на птиците има два пика – между 1929 е 1931 и през 1952 – причинени от публикации в медиите за човешка смърт в резултат на епидемии от папагалска треска.папа

Авторите на изследването проследяват поредица от медийни публикации през 1929 за хора умрели в резултат на заразяване с пситакоза, които вероятно са изплашили собствениците на малките дългоопашати папагали и те са пуснали на свобода птиците.

„Лесно е да си представим заглавията от 1952, като „Спрете вноса на опасни папагали. Ако са ви казали, че е рисковано да се намирате в близост до птицата, е било много по-лесно да я пуснете на свобода, отколкото да я убивате“, казват изследователите.

Крамеровите папагали се превърнаха в успешен инвазивен вид в 34 държави и 5 континента.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини