Нова американска ракета може да преодолее руската противовъздушна отбрана

Ракета Precision Strike Missile (PrSM) клас "земя-земя", разработвана от корпорацията Lockheed Martin за ВВС и ВМС на САЩ може да преодолее руската система за противовъздушна отбрана. Това съобщи пред изданието Breaking Defense американският генерал Джон Раферт, цитиран и от РИА Новости.

По думите му, на европейския театър на бойните действия ракетата ще бъде използвана на първо време като контрамярка на руската система на ПВО. При това в Тихия океан тя трябва да противодейства на китайските бойни кораби. 

Военният подчерта, че разработката трябва да замени тактическата ракетна система ATACMS. Размерът на тази ракета ще е по-малък от предишните, което ще позволи да се поместват повече заряди на установката.

Изданието съобщава, че успешното изпитание на PrSM е проведено на полигона Уайт Сенд в Ню Мексико на 10 декември. Ракетата е преодяла приблизително 240 километра и е поразила всички цели. 

Precision Strike Missile може да бъде въведена на въоръжение през 2023 год. Планира се след две години да бъде обновена с оборудване на функцията за проследяване на движещи се цели в зависимост от тяхното радиоизлъчване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини