Напрежение в Перник. За ТЕЦ-а на Ковачки ли е нелегалният боклук от Италия?

След скандала с водоснабдяването на Перник се задава ново напрежение - този път с "Топлофикацията" в града. 

След поредица от протести на гражданите е установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, което е в нарушение на издаденото Комплексно разрешително. Заради това в началото на септември временно бяха спрени част от мощностите на "Топлофикация Перник", съобщи БНР.

Създалото се напрежение накара ръководството на фирмата да оттегли внесеното си инвестиционно намерение за използване като допълнително гориво на биомаса, шисти и RDF отпадъци и го замени с ново - като допълнително алтернативно гориво да се използва само биомаса.

Веднага постъпиха възражения от 126 от граждани и организации, които подозират, че поредното инвестиционно намерение работи в полза на бизнесмена Христо Ковачки и че в ТЕЦ-а му има вероятност да се гори боклука, който бе спрян в Милано.

Предложението е поредното, което дружеството внася. След силен обществен отпор предишното предложение, включващо използването като допълнително гориво на биомаса, шисти и RDF отпадъци, бе оттеглено.

„Нямаме никакво доверие на този инвеститор. Предишния път имаше инвестиционно намерение, което планираше изгаряне на RDF отпадъци, докато в техния двор беше складиран насипен боклук. Наскоро беше хванат в Италия също такъв насипен боклук, който предполагам тук ще влезе като RDF", коментира председателят на гражданското сдружение "Дишай Перник" Ивайло Велинов.

Според него няма никакво доказателство, че сега ще се гори само биомаса. Няма и гаранция как ще се очистват газовате, дали имат подходяща филтрираща система за биогоривото. "Искаме инвестиционното намерение да премине през ОВОС“, заяви Велинов.

"Не вярваме, че могат да се постигнат нормите, които са заложени по закон", допълни Олег Крумов – един от гражданите, внесли възражения срещу намерението в котлите на ТЕЦ-а да се гори биомаса.

"Въвеждането на биогориво е предвидено в националния план за инвестиции, което се базира на директиви на ЕП за подобряване и разширяване на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове на общността", каза директорът на дружеството Любомир Спасов. Според него в случая се свири на тънката струна на страховете на хората.

Последната дума ще има РИОСВ-Перник.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини