Анкара предприема действия в отговор на санкциите на САЩ

Санкциите на САЩ заради закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 и изграждането на газопровода „Турски поток“ няма да попречат на Турция да предприеме стъпки за защита на националната сигурност. Анкара ще предприеме мерки в отговор на действията на Вашингтон, се казва в съобщение на външното министерство на Турция.

Сенатът на САЩ и Камарата на представителите гласуваха днес бюджет за отбрана на стойност 738 милиарда долара, който включва “защита на европейската енергийна сигурност чрез налагане на санкции върху газопроводите “Северен поток – 2 “и” Турски поток “. Бюджетът за отбрана включва и забрана на прехвърляне на най-новия американски самолет F-35 в Турция в отговор на закупуването от Анкара на С-400.

„Нелоялното възпрепятстване участието на страната ни в програмата F-35, по която тя изпълнява всички свои задължения, призива за санкции срещу страната ни поради доставки на С-400, подобни мерки срещу проекта „Турски поток“свидетелстват за неуважението на Конгреса към решенията, които ние взимаме като суверенна държава “, се казва в изявлението на турското Министерство на външните работи, цитирано от РИА новости.

„Членовете на Конгреса на САЩ, преследвайки вътрешнополитическите цели под въздействието на враждебни на Анкара кръгове, продължават да подкопават турско-американските отношения”, съобщи още турското външно министерство.

“Припомняме още веднъж, че езикът на заплахите и санкциите няма да попречи на Турция решително да предприеме необходимите стъпки за осигуряване на националната си сигурност. Никой не трябва да се съмнява, че Турция ще предприеме необходимите мерки в отговор на тези враждебни инициативи към страната ни”, заяви Турция.

Анкара също осъди “опитите за премахване на американското ембарго върху доставките на оръжие за Кипър, които биха нанесли удар върху усилията за уреждане на конфликтите на острова”.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. Според турския президент Тайип Ердоган, С-400 ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. Вашингтон поиска от Анкара да се откаже от сделката и в замяна да придобие комплексите „Пейтриът“.

Проектът “Турски поток” включва изграждането на газопровод, състоящ се от две тръби с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставка на руски газ за турските потребители, втората – за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Стартирането на „Турски поток“ се очаква на 8 януари 2020 г. “Газпром” в края на ноември обяви, че дейностите по въвеждане в експлоатация преди пускането на газопровода са на последния етап и двете линии на “Турски поток” са готови да се напълнят с газ./

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини