Путин: Еднополюсният свят начело със САЩ не съществува

В Центъра за международна търговия в Москва руският лидер Владимир Путин даде ежегодната голяма пресконференция. За нея бяха акредитирани 1895 журналисти, което е рекорд. През миналата година присъстваха 1702 журналисти.

За петнадесети път Путин даде голяма пресконференция. Първата е през 2001 г.

Традиционната голяма пресконференция в края на годината продължи 4 часа и 18 минути. През 2001 г. продължи само час и половина, а през 2008 г. беше най-дългата - 4 часа и 40 минути.

Той отговори на десетки въпроси за вътрешната и външната политика. 

Преди началото на пресконференцията един от журналистите държеше постер, на който пише "България".

Путин отговаря на журналистически въпроси повече от 4 часа. 

За Великобритания

Британски журналист припомни за нелицеприятни изказвания на премиера Борис Джонсън по адрес на руския лидер. Путин отговори, че е привикнал и че спокойно се отнася към тях. По думите на президента това няма значение за основните интереси на Русия, които е готов да отстоява.

На въпрос дали Русия се е намесвала на изборите във Великобритания, Путин подчерта, че политиците имат право да дават различни мнения за събития в други държави. Счита ли се това за вмешателство, попита президентът. По мнението му това е неправилно, но Лондон има право да не е съгласен.

Путин обясни, че Русия иска да подобри икономическите отношения с Великобритания, да работи с Лондон по различни глобални въпроси, по които интересите се застъпват.

Русия няма военен съюз с Китай

Путин заяви, че Русия няма военен съюз с Китай. Той поясни, че сътрудничеството в отбраната между двете държави се развива, но според него в региона е сформиран друг съюз между Япония, САЩ и Южна Корея. Президентът на Русия добави, че системата за противоракетна отбрана, която разработват Москва и Пекин, е само за отбранителни цели.

Русия е за пълна нормализация на отношенията с Европейския съюз, обяви Путин. Руският лидер поясни, че ЕС е загубил от антируските санкции около 50 милиарда долара. Той призна, че ограниченията за Русия носят минуси и плюсове. Като плюсове той посочи развитието на руското селско стопанство.

Руският интернет

Путин увери, че интернетът в Русия е сравнително свободен и отбеляза, че Москва работи върху подготвяне на национална инфраструктура, която да работи за изолиране от останалата част на света като инструмент за защита при възможна атака. Той добави, че законът за чуждестранните агенти на страната е далеч по-мек в сравнение със законодателството на САЩ.

За Либия

Журналист от Турция поиска от Путин да разясни позицията на Русия за Либия и твърденията в западни медии, че Русия играе подривна роля там.

„Вярвате ли на всичко, което се пише”, пошегува се Путин. Руският лидер припомни окаяното състояние на Либия, което е в резултат на намесата на НАТО. Според него Москва вярва, че приоритетът е помирение между враждуващите страни и прекратяване на насилието.

За убития грузинец в Берлин

На въпрос на журналист на „Шпигел” за убийството на грузински гражданин и противоречивите позиции на Москва и Берлин, Путин отговори, че Русия е поискала жертвата да бъде екстрадирана заради подозрения в тероризъм, но Германия е отказала. Берлин пък казва, че не е вярно.

По думите на руския лидер въпросът е обсъден от спецслужбите на двете държави и германците са убедили руски разузнавачи, че официална молба за екстрадиране ще бъде безполезна, поради тази причина документите не са оправени.

Путин повтори, че убият в Берлин е бил закоравял престъпник, отговорен за много убийства в Русия.

По думите му Германия няма желание да върне свои граждани, които са се били в Сирия,  но позволява терористи от Русия да се разхождат свободно.

Американците направиха същото с братя Царнаеви, хората зад атентата на Бостънския маратон. Москва предупреди Вашингтон, но САЩ не се вслушаха, обясни руският лидер.

Български журналист прекъсна пресконференцията на Путин в опит да подари икона

Въпрос за отношенията между Русия и Беларус и създаването на съюз.

Путин заяви, че създаването на съюзна държава е добра идея, като се има предвид колко близки са двата народа, но по-голямата част от визията никога не е прилагана на практика.

Според него Беларус ще спечели много от преференциалната енергийна търговия с Русия и Москва не е готова да предложи по-благоприятни условия. Може да се промени, ако Беларус допълнително доближи законодателството си до това на Русия, но зависи от Минск дали е съгласен. Работи се по този въпрос.

Запитан какво му е мнението за решението на ЕС да приравни нацизма с управлението на Йосиф Сталин в Съветския съюз, Владимир Путин заяви, че страната при Сталин е направила много позорни неща и Русия признава това.

Според него решението на европарламента да приравни Съветския съюз с тоталитаризма е неприемливо.

По думите му това е върховен цинизъм. Той припомни разпокъсването на Чехословакия между Хитлер, англичаните и французите, а също така как Съветският съюз е призовал за създаване на антихитлеристки фронт. Сталин осъзнал, че нацистите се опитват да разширят жизненото си пространство в източна посока.

За мандата на президента на Русия

Президентът на Русия обяви, че е възможно да се отмени заложената в конституцията на страната забрана за повече от два „последователни” президентски мандата.

На въпрос колко дълго ще остане на власт, Путин отговори, че са възможни промени в конституцията.

Мандатът на Путин изтича през 2024 г. и наблюдатели спекулират, че може да се опита да промени конституцията или да създаде руско-беларуска държава, за да остане на власт.

Руско-китайските отношения са специални заради високото ниво на доверие между двете държави, не е само заради огромната търговия, отговори Путин за отношенията с Китай.

Няма еднополюсен свят, вярата, че може да съществува, е илюзия. Международните отношения произлизат от икономиките. САЩ повече не са държавата, която контролира половината световна икономика, както беше след Втората световната война. Реалностите отразяват това, категоричен е президентът на Русия.

Владимир Путин заяви, че движение за осъждане на политиките на Михаил Горбачов, довели до разпадането на СССР, няма да имат практическо значение, ако бъде прокарано. Включването на идеология в конституцията на Русия не е добра идея. СССР имаше държавна идеология и не свърши добре, обясни той.

Отношенията със САЩ

Запитан за импийчмънта на Доналд Тръмп, Путин отговори, че контролираният от републиканците Сенат е малко вероятно да отстрани Тръмп с такива пресилени обвинения, което отразява и изсмукания от пръстите провален „Русиягейт” скандал.

Той добави, че антируската риторика и действия будят съжаление. Като пример той посочи опитите на САЩ да саботират „Северен поток-2” с цел да помогнат на Украйна.

Ако наистина искат да помогнат на Украйна, те просто трябва да им предоставят пари, предложи Путин.

По отношение на ядрения договор Нов СТАРТ, Путин каза, че може да остане в сила, ако САЩ се съгласят. Ако бъде прекратен, нищо няма да ограничава ядрения арсенал на двете държави, предупреди Владимир Путин.

Путин предупреди, че ако Нов СТАРТ не бъде удължен, това ще предизвика разклащане на международната сигурност. По думите му Вашингтон все още не е отговорил на руските предложения за договора.

Санкциите на САЩ засягат двустранните отношения. Русия ще отговори реципрочно, обяви Путин. Но според него Русия е заинтересована да развива и да поддържа отношения със САЩ, „без значение кой е в Белия дом”.

Путин отговори на въпрос за Владимир Ленин

Владимир Ленин по-скоро не е държавник, а революционер, обяви Путин.

Коментирайки въпроса за тялото на Ленин, което все още лежи в мавзолея в Москва, Путин отбеляза, че в Русия има „много хора”, които го свързват с постиженията по време на съветските времена. Той смята, че тялото трябва да бъде оставено в мавзолея. 

Путин смята, че Болшевишката революция е подкопала Русия. Той обясни позицията си: Ленин превърна Русия, традиционно унитарна държава, в почти конфедерация с гарантиране на правата на етническите групи, за да търсят независимост от СССР. Това е довело до етнически сепаратизъм и много проблеми, които Русия все още се опитва да разреши.

Като пример посочи Украйна, която при отцепването си от СССР е взела много земи, които исторически са руски. Това, според него, е плодът на Ленин от упражненията за изграждане на държава.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини