Билетът за градски транспорт в Смолян поскъпва от 1 януари

Изображение 1 от 2

    Зам. -кметът инж. Мариана Цекова проведе среща с представители на фирмите, изпълняващи маршрутните разписания от градската транспортна схема на Смолян.  Превозвачите „Рожен експрес“ АД, „Мега транс“ Консорциум и „Орфей експрес“ ООД, са изпратили уведомления, в които те настояват за промяна цените на билетите и картите за пътуване по маршрутните линии на градския транспорт.

    Те уведомяват, че от 1 януари 2020 г. цената на билета за градския транспорт от 1 лв. се увеличава на 1, 20 лв. Цената на преференциалните карти за пътуване на пенсионери се променят по следния начин - едномесечната от 12 лв. става 15 лв. , двумесечната от 24 лв. нараства на 30 лв. и тримесечната – от 33 лв. се увеличава на 40 лв.
    Общинското ръководство успя да договори да не се променя цената на абонаментната карта.
    Превозвачите се аргументираха, че билетът за градския транспорт не е увеличаван от 2011 г. в Смолян, а многократно е нараснала минималната работна заплата през този период. Цените на горивата и консумативите са завишени трайно, а те касаят себестойността на автобусните превози. Финансово-счетоводните резултати към 30 ноември т. г. , както и прогнозата за промяна на икономическата обстановка, определяща бъдещия пътникопоток налага като крайно необходима мярка корекция в цената на билета.
    За 10 десет години пътникопотокът е намалял над 50 %.

    През 2008 г. са се продавали 2800 ученически карти, а сега са под 500. Засега не се предвижда увеличение на междуградския транспорт, стана ясно на срещата.
    Въпреки аргументите на Община Смолян да не се стига до увеличаване цената на билета и преференциалните карти за пенсионерите, превозвачите бяха категорични, че нямат друг вариант за оцеляване на градския транспорт в Смолян.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини