Успехът в ученето е предопределен от гените и статуса на семейството

Дали децата ще се радват на академичен успех, сега може да се прогнозира при раждането, сочи ново проучване.

Проучването, ръководено от Университета на Йорк, установи, че социално-икономическият статус на родителите и наследствените различия в ДНК на децата са мощни предсказатели за образователните постижения.

Изследването обаче предполага, че да имаш гени за успех в училище не е толкова полезно, колкото да имаш високо образовани и заможни родители. Само 47% от децата в изследваната извадка с висока генетична склонност към образование, но по-беден произход са продължили в университет, в сравнение с 62% с ниска генетична склонност, но родители, които са по-заможни.

Изследователите установяват, че децата с висока генетична склонност към образование, които също са от заможни и добре образовани семейни среди, имат най-голямо предимство, като 77% отиват в университет. Междувременно само 21% от децата от семейства с нисък социално-икономически статус и ниска генетична склонност продължават с висше образование.

Резултатите от проучването могат да помогнат да се идентифицират децата, изложени на най-голям риск от лоши образователни резултати, считат изследователите.

Водещият автор на изследването, професор Софи фон Штум от Университета на Йорк, казва: "Генетиката и социално-икономическият статус улавят ефектите както на природата, така и на възпитанието, и тяхното влияние е особено драматично за децата в крайните позиции на извадката".

"Въпреки това, нашето изследване също подчертава потенциално защитния ефект на привилегирования произход. Наличието на генетичен състав, който ви прави по-склонни към образованието, прави детето в неравностойно положение по-вероятно да отиде в университет, но не толкова вероятно, колкото дете с по-ниска генетична склонност от по-благоприятен произход."

"Въпреки че резултатите от нашето проучване са наблюдателни, те предполагат, че децата нямат равни възможности в образованието поради различната си генетика и семейния си произход. Откъде идвате има огромно влияние върху това колко добре се справяте в училище."

Проучването разглежда данни от 5000 деца, родени в Обединеното кралство между 1994 и 1996 г. Изследователите анализират резултатите от тестовете им на ключови етапи от тяхното образование, както и образователното ниво и професионалния статус на родителите им.

Изследователите са използвали полигенно оценяване в целия геном - статистическа техника, която добавя ефекта от вариантите на ДНК, за да тестват как наследствените генетични различия предсказват образователния успех на децата.

Те открили, че децата с високи полигенни резултати се различават значително в постиженията на седем години от децата с ниски полигенни резултати. Тази разлика в постиженията непрекъснато се увеличава между групите през учебните години, което води до разлика в оценките, еквивалентна на A- (6-) и C- (4-) по времето, когато децата правят своите общообразователни тестове.

Професор фон Штум добави: "Необходими са повече изследвания, но се надяваме, че този документ ще стимулира дискусията около потенциала да се предвиди дали децата са изложени на риск от лоши академични резултати - основата на тези дискусии надхвърля чисто научните критерии на въпросите на етиката и социални ценности."

"Надяваме се, че подобни резултати могат да отворят вратите за децата, а не да ги затворят, като стимулират развитието и осигуряването на персонализирана среда, която може по подходящ начин да подобри и допълни образованието на детето."

„Прогнозиране на образователните постижения от геномните измервания и социално-икономическия статус“ е публикувано в Developmental Science.

бел.ред. - Има съществени различия между обществената образователна система на Великобритания и българската: например в зависимост от резултатите от тестовете, учениците могат да посещатават класове по предметите, в които са най-добри и да получават повече знания по тях; съществуват държавни училища за надарени деца, където те се приемат на база техните резултати, и професионални училища, където се усвояват конкретни професии. В това проучване не се визират прословутите частни училища на Острова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини