Научни факти, които може да ви съсипят Коледата

Може ли науката да обясни невероятните способности на Дядо Коледа тази нощ? Дейността му обаче повдига много научни въпроси.

Колко деца трябва да посети Дядо Коледа тази нощ?

Населението на земята за 2019 години е около 7.76 милиарда. Но Дядо Коледа трябва да посети само тези, които празнуват Коледа, естествено. За съжаление, е доста трудно да се разбере точно колко са те. 

Но се знае например колко са християните - около една трета от населението на Земята. Разбира се, много и от нехристияните празнуват Коледа, а някои християни не празнуват, така че нека приемем, че горе-долу се изравняват и броят на хората, които празнуват Коледа е 7.76 * 1/3 = 2.59 милиарда. Да прием, че една трета от тях са деца, които чакат подарък от добрия старец.

В такъв случай Дядо Коледа ще трябва да посети около 863 милиона деца.

Неговият списък ще бъде доста дълъг. Около 20 милиона страници

Можем да предположим, че ще пише на Google Docs с настройките по подразбиране, така че има 43 реда на страница формат А4. Това означава, че списък със 863 милиона имена ще заеме малко над 20 милиона страници.

Лист с добро качество на хартията е дебел около половин милиметър, така че 20 милиона страници ще бъдат 10 милиона милиметра или 10 км. За сравнение, връх Еверест е 8,9 км висок.

За Дядо Коледа ще е по-лесно, ако не разпечатва списъка. Всички данни могат да се вкарат доста удобно на USB флашка.

Ще му трябва доста дълго време, за да го провери

Средно един възрастен чете 300 думи в минута. Ако приемем, че Дядо Коледа е малко по-бърз от средното ниво, защото - да речем, е завършил университет, и може да се справи с 450 думи за минута - тогава ще му трябват малко повече от 1100 часа или осем часа на ден в продължение на около пет месеца, за да провери списъка. Естествено, би трябвало да го направи поне два пъти, така че стават 10 месеца от годината, прекарани над документи.

Но вероятно вече го е направил, а сега е Бъдни вечер и добрият старец трябва да посети тези 863 милиона семейства. Колко ще пътува?

Може да направим само приблизителна сметка колко ще пътува добрият старец.

Повечето от повърхността на Земята е вода и никой не живее там. Площта на Земята е около 149 млн кв. км. Около 15 милиона кв. км е Антарктида и в общи линии никой не живее там. Така че континентите с хора са около 134 милиона кв. км.

Ако приемем, че всеки един от тези континенти е квадрат и че къщите са равномерно разпределени на тях в квадратчета, тогава за всяка къща ще е отделено квадратче със страна 0.34 км и за да стигне от центъра на едно квадратче до друго ще му трябва да изминава по 0.48 км.

За да обходи всички деца тогава Дядо Коледа ще трябва да пропътува около 414 милиона км. 

И колко бързо ще му се наложи да се движи? Релативистични ефекти

7-годишно дете се нуждае средно от сън около 10 часа на нощ. Така че, ако Дядо Коледа пътува на запад със слънцето, ще има 32 часа време (като се вземе предвид часовата разлика) - от първите деца, които отиват да спят в навечерието на Коледа до последните, които се събуждат сутринта на Коледа.

Да кажем, че не трябва да спира и просто пуска подаръците от шейната. Ако разделим 414 милиона километра на 32, получаваме скоростта на шейната приблизително 13 млн км/ч.  

Това е скорост около 12% от скоростта на светлината, така че добрият старец в празничната нощ е подложен на ефектите на Теорията на относителността!

Заради Специалната теория на относителността високата скорост води до това, че Дядо Коледа ще се компресира в посока на движението, което на свой ред му позволява да се промъква през комините с големия чувал.

Пак физиката обяснява защо Дядо Коледа изглежда, че не остарява през вековете, защото заради Теорията на относителността, за него времето ще тече по-бавно.

При такава скорост Дядо Коледа ще прилича на размазано петно, той изчезва мигновено и затова децата не могат да го видят.

С помощта на Доплеровия ефект може да се обясни защо не се чува кога пристига добрият старец. Това се дължи на факта, че звукът на пристигащата шейна, елените и даже звънчетата по тях, попада извън обхвата, който може да улови човешкото ухо.

Колко тежи чувала?

Да речем, че едно среднопослушно и среднопретенциозно дете ще пожелае подарък, който заедно с опаковката ще тежи средно 1.159 кг, тогава шейната на Дядо Коледа най-вероятно ще бъде натоварена с около 1 милион тона подаръци.

Технологията, използвана за поддръжка на шейната на Дядо Коледа, е непозната, но можем да предположим, че използва разработки, които останалият свят все още не разполага.

Освен шейната, която би трябвало да има способността да лети сама, придружаващите я елени също трябва да могат да летят. Ако един елен може да тегли 150 килограма товар, ще са нужни около 6,7 милиона летящи елена.

Проблеми с приземяването?

Подаръците и 6 667-те хиляди елени заедно ще тежат приблизително колкото ледена комета с размер 800 метра.

Ледена комета, която се движи със 140 км/сек и навлиза в земната атмосфера под 45° ще експлодира със силата на 500 милиарда тона тротилов еквивалент или еквивалента на около 33 милиона бомби като тези над Хирошима и ще остави кратер около 20 километра.

Вашият град ще бъде унищожен, а пламъкът ще се вижда на стоици километри. Може по аналогия да се пресметнат и жертвите, които приблизително ще бъдат около 100 милиона души.

Да се надяваме, че Дядо Коледа вече е помислил за тези проблеми и да е взел съответните мерки.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини