Защо САЩ ликвидираха генерал Солеймани

Доналд Тръмп ще трябва да обясни защо смята, че предотвратява, а не разпалва нова война, след като убийството на генерал Солеймани увеличава рисковете в Близкия Изток и в целия свят, пише DW. Какви са истинските мотиви на Тръмп?

"Действахме, за да предотвратим война, а не за да започнем такава", написа Доналд Тръмп в Туитър по повод убийството на генерал Касем Солеймани, командир на бригадите Ал Кудс към Иранската революционна гвардия. САЩ смятат елитния отряд за специални операции за терористична организация и обвиняват Солеймани за смъртта на стотици американци в Близкия изток. Може ли наистина по този начин да се избегне война?

Трудно е да се предвидят последиците от убийството на генерал Солеймани, казва Саша Ломан от берлинската Фондация "Наука и политика". Според него сегашната ситуация е непредвидима и можем да очакваме всичко. „Но е повече от ясно, че Техеран ще реагира, когато чужда държава поръчва убийството на високопоставен член на иранското ръководство“.

През последните няколко месеца Иран действаше относително сдържано. САЩ обвиниха Техеран за свалянето на американски дрон в Персийския залив през юни, за нападенията срещу рафинерии в Саудитска Арабия през септември миналата година, както и за щурма на американското посолство в Багдад. В действителност участието на Иран в тези нападения не е напълно доказано, посочва Ломан. Едно обаче е сигурно: “Това бяха много премерени акции, които не отнеха човешки животи. В сравнение с тях сега можем да очакваме много по-сериозен ответен удар. А това прави ситуацията изключително опасна."

Вашингтон не играе по правилата

Според политолога Макс Абрамс от Североизточния университет в Бостън, с убийството на Солеймани Белият дом е нарушил принципите на поведение, т.нар. Rules of engagement. Това означава, че превантивните атаки все повече ще заменят логиката на възпиране, която беше осигурила известна степен на стабилност." Според американския наблюдател, ликвидирането на генерал Солеймани със сигурност няма да уплаши Революционната гвардия. “Трябва да сме подготвени за редица асиметрични действия от страна на Иран", казва още Абрамс.

Освен това Иран обяви, че САЩ носят правна отговорност за убийството на Солеймани. Министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви пред държавната телевизия, че са предвидени различни юридически стъпки на международно ниво: „Ясно е, че става дума за терористичен акт“, казва Зариф.

В САЩ убийството също се счита за изключително рискована маневра. Американският сенатор Кристофър Мърфи обяснява, че "една от причините да не убиваме чуждестранни политически фигури е, защото смятаме, че подобни действия водят дотам да загиват повече, а не по-малко американци". С убийството на Солеймани администрацията на Тръмп може да предизвика "мащабна регионална война", казва сенаторът-демократ.

С оглед на този риск, не на последно място и заради солидарността на арабския свят с Иран, възниква въпросът за мотивите за тази акция. "Тръмп може да се е решил на тази стъпка, за да покаже, че продължава да е сериозен играч в региона”, предполага Саша Ломан. "След предпазливите реакции на САЩ през последните месеци президентът Тръмп вероятно се опасява да не бъде възприет като куче, което само лае, но не хапе. Възможно е също така да е действал по вътрешнополитически съображения, притиснат например от процедурата по импийчмънт или предстоящите тази есен президентски избори. "Но във външната политика Тръмп се показа по-скоро като нерешителен президент, който оттегля САЩ от региона и преотстъпва инициативата на Иран. Сега му се отдаде възможност да поправи този образ и той я използва."

Претеглил ли е Тръмп всички рискове? 

Протести и в Исламабад, Пакистан: ликвидираенто на Солеймани подпали искрата в целия арабски свят

Не е ясно само доколко Тръмп си е давал сметка за рисковете, които крие подобна операция, смята представителят на Фондация "Наука и политика": "Склонен съм да мисля, че не е претеглил всички рискове, а се е ръководил основно от това как да поправи образа си на президент, който е действал недостатъчно решително спрямо Иран". 

Доналд Тръмп ще трябва да обясни каква война иска да предотврати с тези свои действия, коментира “Ню Йорк Таймс” написаното от президента в Туитър. Освен това той ще трябва да се аргументира пред американския народ защо е готов да поеме рисковете, които крие това убийство. Един отговор на Иран ще доведе до ответни действия на САЩ. А така твърдението на Тръмп, че искал да държи страната си далеч от войните в Близкия Изток, олеква много. 

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини