Втори оглед не откри улики за умишлен взрив във Варна

Повторният оглед в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик", където при  експлозия загинаха двама души, не е установил улики за умишлен взрив, предаде БНР. Огледът ще продължи и утре. Това съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Утре ще бъде поискана помощ и от сметопочистващите фирми. Засега на мястото са следователи от Варна и екип на ДОТИ.

"Не може да се каже на този етап дали е умишлено или по непредпазливост деянието. Назначена и химическа експертиза, която има предмет да изследва всичките находки, които са иззети при първоначалния оглед, за установяване на наличие на такива вещества. Днес ще бъдат предоставени и пробите от „Съдебна медицина“, където се извършва аутопсията на двата трупа, които са намерени на място. Не сме наясно все още кое е първичното - дали взривът и в последствие е последвал пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал и взривът. Няма очевидци, които да потвърдят какво е било състоянието преди самия взрив".

Конов заяви, че по случая са назначени няколко експертизи, резултатите от които ще бъдат оповестени до седмица. 

Прокурорът посочи преди повторния оглед:

"Няма данни в жилището и в жилищните помещения да са били съхранявани взривни вещества и оръжейни боеприпаси".

Издирването на бившия полицай Веселин Димитров продължава.

Все още не е ясно дали второто тяло, намерено в единия от апартаментите на четвъртия етаж в блок 302, е неговото.

Според прокурор Конов все още не може да се каже категорично дали взривът е бил причинен умишлено от бившия полицай Веселин Димитров и с какъв вид взривно вещество:

"Днес, на допълнителния оглед, ще се разместват находки на местопроизшествието. Възможно е да бъдат намерени допълнителни сегменти, които могат да ни дадат конкретна насока".

Окръжният прокурор на Варна допусна възможността извършването на конструктивната експертиза на блока да започне още днес.

Ще се търси основно наличие на взривно устройство или взривно вещество, така че засега тезата за умисъл не се потвърждава въпреки основателните подозрения.

"Разследваме всички версии", каза прокурор Конов, назначени са няколко експертизи, между които биологична, изпращат се ДНК проби в химическа лаборатория в Бургас, за да се види дали е имало взривно вещество и няколко технически експертизи.

Що се отнася до разпитите вчера, разпитани са нови свидетели, включително и жената, с която на семейни начала е живял Веселин Димитров, който е бил уволнен през 1995 година от Криминална полиция заради доказана корупция

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини