Путин обяви референдум за промени на Конституцията и мерки срещу демографската криза

Руският президент Владимир Путин обяви необходимостта от провеждане на референдум при приемане на изменения в Конституцията на страната. Той каза това по време на обръщението си към Федералното събрание, което се излъчва директно по „Русия 24“.

Според държавния глава измененията, предложени в основния закон, не засягат основните му принципи, следователно те могат да бъдат одобрени от парламента като част от текущата процедура чрез приемането на конституционни закони.

„Като се има предвид, че предложените иновации са свързани със значителни промени в политическата система, изпълнителната, законодателната и съдебната власт, считам за необходимо да се проведе гласуване на гражданите за всички промени в Конституцията“, заяви руският лидер и добави, че те ще бъдат приети в съответствие с резултатите от референдума.

Путин добави, че мнението на хората като носители на суверенитет и основен източник на власт трябва да бъде решаващо. „Хората в крайна сметка решават всичко“, заключи той.

По-конкретно, държавният глава вярва, че е дошъл моментът за въвеждане на изменения в основния закон на държавата, които гарантират приоритет на Конституцията пред международното право.

Руският лидер също призова да се предоставят на Държавната дума повече правомощия. Според Путин долната камара на парламента трябва да одобри назначаването на премиера, вицепремиерите и всички министри. От своя страна ръководителите на правоприлагащите органи следва да бъдат назначавани от президента в съгласие със Съвета на федерацията. Освен това президентът няма да има право да не се съгласи с решението на Федералното събрание.

Референдумът преди приемането на изменения в Конституцията на Русия може да се проведе заедно с изборите за Държавна дума, които ще се проведат през 2021 г. Това съобщи сенаторът Владимир Полетаев, цитиран от РИА Новости.

В обръщението си Путин обяви мерки срещу демографската криза, които включват изплащане на значителни суми при раждането на дете, безплатна храна до 4 клас за децата, подкрепа на семействата с деца.

Плащанията за първото дете ще позволят на семейството да се подготви за раждането на второто, заяви руският държавен глава. Според него от 1 януари 2020 г. семействата трябва да получават 466 617 рубли (6,805 EU) за раждането на първото си дете. Той предложи да се увеличи сумата за раждането на второ дете с още 150 000 рубли до 616 000 рубли (8,984 EU) и да се индексира годишно.

Президентът припомни също, че за семейства с три деца държавата ще изплати ипотечен кредит в размер до 450 000 рубли (6,563 EU).

Освен това той поиска всички региони да предоставят на учениците от първи до четвърти клас безплатни и висококачествени топли ястия, независимо от семейните доходи.

Месечни плащания за дете от три до седем години
Правото на тази помощ ще бъде предоставено на семейства с доходи, които не надвишават минималните разходи за живот на човек, уточни Путин. Той поиска да се организират тези плащания възможно най-удобно, включително чрез интернет. Кандидатите ще трябва да подадат заявление и да посочат доход.

На първия етап плащанията ще възлизат на 5500 рубли (80 евро), половината от разходите за живот, съобщи президентът. Ако се окаже, че дори и с тези плащания, някои семейства „няма да достигнат разходите за живот“, от следващата година ще им се плаща пълната издръжка - „11 плюс хиляди“ (160 евро и нагоре), обеща той.

За въвеждането на тези плащания ще бъдат необходими значителни финансови ресурси и преизчисляване на бюджета. Президентът призова правителството и законодателите да направят необходимите промени в бюджета възможно най-скоро.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ka
    Kali Yuga
    3 -5
    13:22, 15 яну 2020
    Това еврейско тарикатче продължава да баламосва 140 млн. ватници, също както българската Тиква върти на пръста си 6 млн. чалгаджии.
  • 2
    Ст
    Стара чанта
    1 -2
    15:53, 15 яну 2020
    Айде-еее - задава се пожизнената диктатура ! Сега залаганията са - колко дълго ще живее ?!
Последни новини