6-дневен ще е графикът на сметосъбирането в Асеновград

До момента сметопочистване и сметоизвозване се извършваше в рамките на 5 дни от седмицата – без сряда и събота, поради недостатъчно финансови средства за услугата. От този месец графикът е променен и сметопочистване ще има и в събота. Направен е анализ, установено е къде е най-голямото струпване на смет - около търговските обекти.

"Все още няма промяна в цената на тон депониран отпадък на национално ниво, независимо от коментарите, че е възможно тя да бъде намалена на 69 лева/тон, поради което общините плащат по 95 лева/тон", информира кметът Христо Грудев и допълни: "Знаете, че в момента има известно напрежение в Министерството на околната среда и водите, а именно от там трябва да дойде инициативата. Смятам, че новият министър ще предприеме нужните действия. Очаква се гласуването да бъде днес по време на първото заседание на Народното събрание".

Грудев припомни, че се работи по изграждане на компостираща и сепарираща инсталация, която е необходим етап за достигане на целите – 50% от депонирания отпадък да бъде рециклиран и да влезе отново в промишлеността и икономиката. Ако това се случи се очаква цената на тон депонира отпадък да се намали наполовина, което ще се отрази и на промила по общините.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини