Златоград осигури апаратура, наблюдаваща пациентите докато са у дома

Община Златоград успя да реализира здравен проект за дистанционно наблюдение на пациенти докато те са у дома. Проект се нарича „e-Social Health Care” и е финансиран с близо 300 хиляди евро от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Целта му е да се изгради система за телемедицина, за предоставяне на медицински услуги за измерване на здравни показатели на пациенти в домашни условия.
За постигане целите на проекта, Община Златоград обнови общинската сграда „Здравна служба” в едно от големит есела на общината – Старцево и закупи медицинско оборудване за образна диагностика – специализирана мамографска уредба (мамограф), медицинско оборудване, което е част от системата за телемедицина, както и глюкомери и професионални теглови скали.


Осигурено е и хардуерно оборудване и специализиран софтуер, като част от системата за телемедицина, като е обучен и персонал, който да работи със системата.По проекта е изготвен анализ за актуалната ситуация по отношение на електронното социално здравеопазване в общините Златоград, Нестос и Топирос, Република Гърция, и национални и регионални стандарти относно правната рамка на електронното социално здравеопазване в България, Гърция и Европейския съюз.

Системата осигурява измервания в домашни условия на важни здравни показатели - сърдечната честота и ритъм, 24 часов онлайн запис на електрокардиограма (ЕКГ), измерване насищането с кислород в организма, пулс и сила на пулса (SpO2).

Техниката осигурява и наблюдение и скрининг при проблеми със съня, като Обструктивна сънна апнея (OSA), проследяване варирането на кръвното налягане и сърдечна честота, както и измерване на телесната температура с висока точност.
Докладът за състоянието на пациента се изпраща към приложение за мобилни устройства или компютър, а данните се съхраняват и се споделят с наблюдаващия лекар, като се осигурява и възможност за перманентно наблюдение.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини