9 °C

Причинителят на коклюш се превръща в супербактерия, преупреждават учени

Започва като обикновена настинка, но не свършва като такава. Магарешка кашлица, известна още като „100-дневна кашлица“ - коклюш, е силно заразна бактериална болест, която заразява милиони хора по света, убивайки десетки хиляди всяка година.

Ваксините, които ни предпазват от причинителя на коклюша Bordetella pertussis, съществуват още от средата на 20 век. За съжаление обаче Bordetella pertussis изглежда се променя.

В новото първо световно изследване екип от австралийски учени е открил, че щамовете на Bordetella pertussis се адаптират към настоящата ацелуларна ваксина (ACV), използвана в Австралия, която е подобна на ваксините, използвани за магарешка кашлица в други страни по света., съобщава Science Alert.

„Установихме, че щамове Bordetella pertussis се развиват, за да подобрят преживяемостта си, независимо дали човек е ваксиниран или не“, обяснява микробиологът Лоранс Луу от UNSW.

"Казано по-просто, бактериите, които причиняват магарешка кашлица, стават по-добри в укриването и по-добри в храненето - те се превръщат в супербактерия."

Според откритията, изследваните щамове произвеждат повече протеини, свързващи хранителни вещества и транспортни протеини, но по-малко имуногенни протеини, в сравнение с предишни изследвания на бактерията.

Изследователите твърдят, че тези нови промени в Bordetella pertussis означават, че бактериите могат да бъдат „метаболитно по-подходящи“ от предишните поколения и могат по-ефективно да усвояват хранителните вещества от гостоприемниците, като избягват реакциите на имунната система на гостоприемника.

Освен това, тъй като еволюиращите форми може да не предизвикват имунната реакция в голяма степен, възможно е хората да пренасят инфекцията без да осъзнават, тъй като ще се проявят по-малко симптоми.

„Бактериите все още може да ви колонизират и оцеляват, без да причиняват болестта“, казва Луу.

"Вероятно не бихте разбрали, че сте заразени с магарешка кашлица, защото нямате симптомите."

Новото проучване се основава на множество открития, направени от изследователи на UNSW през последните години, включително откритието, че щамовете Bordetella pertussis в Китай се развиват чрез селекционен натиск и че щамовете без повърхностен протеин, наречен пертактин (към който са насочени ваксините против коклюш), имат еволюционно предимство.

Всичко това звучи доста страшно, а най-новото проучване на супербактериите като цяло показва, че те вече са отговорни за разболяването на 3 милиона души в САЩ всяка година, като около 35 000 от тях не преживяват заразата.

Екипът на UNSW казва, че няма нужда от паника относно коклюша. Bordetella pertussis все още не е супербактерия и настоящите ваксини все още действат. Но изследователите подчертават, че следва да бъдат разработени нови ваксини в следващите пет до 10 години, за да се противопоставят на промените с Bordetella pertussis.

"В момента ваксините все още са много ефективни срещу настоящите щамове", каза Луу пред The ​​Sydney Morning Herald.

"В бъдеще ще се нуждаем от нова ваксина за борба с тези щамове, тъй като те продължават да се развиват."

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини