Оправдания и брутално насилие в дом за възрастни с деменция

За пореден случай на брутално отношения към болни са сигнализирали близки на възрастни хора, настанени в Център от семеен тип за настаняване на хора с деменция в Пловдив, показва разследване на NOVA.

На екипа са били предоставени записи, които свидетелстват за скандално поведение на болногледачите в центъра. Въпросната институция е нова, води се за елитна и за едно място се борят 60 човека. Оказва се обаче, че възрастните хора, настанени в дома са подложени на системен физически и психически тормоз.

За случая става известно, след като внучката на една от жените в центъра, Калинка Ненова, поставя записващо устройство. На записите се чува как болногледачите псуват, удрят и обиждат възрастните хора. Унижаваната жена е на 84 години и е напълно неподвижна. На внучката й направило впечатление, че пациентите са „като препарирани“. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

Точно на една от оперативките се чува как директорката на дома предупреждава болногледачите да не псуват и да бъдат внимателни, когато има посещения от външни хора, тъй като получавала оплаквания от посетители: „Има ли външни хора, искам да бъдете много културни и внимателни“, инструктира тя персонала си.

Какво се случва, когато няма посетители става ясно от записите, на които могат да бъдат чути реплики от типа: „Мърло, знаеш ли какви сиктири ще ти тегля“.

По думите на жена от персонала, пожелала да остане анонимна, имало случаи, в които възрастните са били карани са ядат изпражненията си.

Ирина Ангелова, чиято майка също е била настанена в дома, пази снимки, на които се виждат отпечатъци от пръсти по китките. Обяснено й било, че майка ѝ паднала.

„Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навява на мисълта, че тя е дърпана, натискана. Обясняваше ми се, че майка ми се била удряла. Виждам, че тя е с ударен крак и с лепенка. Никой не ми отговори- кой, кога, как се е случило. Нека да не съм лош пророк, но имам съмнения да няма някоя чужда намеса, за да падне майка ми”, коментира Ангелова.

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки, че страдала от деменция, и тя била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приеми, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Видео: Управителката на центъра Марина Тянева не можа да ни отговори. Обясни, че за лечението на пациентите отговаря психиатърката в центъра- д-р Константинова. Според нея служителите на Центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е точно така. От записите на служебната оперативка, става ясно, че управителката е знаела и за това, че болногледачи си позволяват да удрят пациенти, както и да се държат грубо и цинично с тях.

Защо, въпреки че е знаела за нарушенията, управителката не е взела мерки, могат да кажат само преките й ръководители. Освен, че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак сутринта. Случвало се и през деня - за наказание. Управителката на центъра отново отрича.

„Моята баба я заключват, въпреки, че е неходеща. Аз това не го разбирам”, разказва Калинка Ненова.

Въпреки, че нямат право, на една от жените с деменция, дори се спирал тока в стаята. За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спи на минусови температури. Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото, в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори от кога е в това състояние. Аз го открих, че е със счупен крак. При положение,че от 3 дни не съм ходила при него, той може и от 3 дни да е така”, разказва тя.

Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето. Кой позволява всички тези нередности да се случват, очакваме отговор от институциите. От Община Пловдив и от социалното министерство, по чиято шапка е центърът, започнаха проверки.

Управителката на дома за възрастни хора с деменция в Пловдив, който социалното министерство проверява, заяви, че в болничното заведение няма случаи на насилие.

"Служителите се държат мило, дружелюбно, с лично отношение към всеки пациент", твърди тя.

Точно обратното показва бруталното видео от скрита камера, поставена от дъщерята на един от възрастните в дома, което бе пуснато по NOVA.

Работещи в дома крият лицата си от страх да не бъдат уволнени, но обясняват колко ужасно е отношението, как заключват болните, оставят ги на минусови температури и ги държат гладни.

Във видеото се чуват обидните и наскърбителни думи, с които служителите се обръщат към възрастните хора в дома.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини