Революционен пробив в лечението на рака?

Британски учени открили нови вид клетка, способна да унищожава туморни образувания, докато изследвали бели кръвни телца, съобщи Би Би Си. Откритието може да се окаже огромен пробив в търсенето на лекарство за борба с онкозаболяванията.

Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв, когато открили съвсем нов вид „Т-клетка“, която използва малко образувание, подобно на кука, за да се закача за ракови клетки, като при това игнорира здравите клетки. 

В лабораторни условия, бели кръвни телца, „снабдени“ с такова образувание са успявали да убият ракови клетки от множество органи, включително бели дробове, кръв, кости и бъбреци. Според професор Андрю Сийуел, ръководител на изследването, това откритие може да се използва за създаването на универсален лек, който да лекува редица видове рак.

Според експерта откритието е шанс за създаването на универсално лекарство за рак, макар до момента никой да не е предполагал, че това е възможно. 

Попитан дали откриването на такива Т-клетки в обикновена банка с кръв означава, че има хора, които на практика са „имунизирани“ срещу рак, професорът заявява, че това е напълно възможно.

„Това е бяло кръвно телце, което може да е много рядко, или пък много хора да имат такива, но те да не работят по този начин по някаква причина. Все още не знаем“, каза проф. Сийуел.

Терапии, които създават специфични бели кръвни телца или други имунни клетки за борба с рак, съществуват и в момента, но досега никога не са били ползвани за други видове онкозаболявания, освен някои видове левкемия. Характерно за тях е, че не са ефективни при по-големи тумори.

Предимството на новооткритите  Т-клетки е, че биха могли да лекуват различни видове рак и се извличат от кръвта.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини