Екоексперт: Водната криза вдига цената на тока. Внасяме боклук откак Китай спря

Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно да скочи, предупреди експертът по управление на околната среда Боян Рашев по БНР:

"Когато ВЕЦ-овете нямат вода, те няма как да произвеждат и тогава трябва ТЕЦ-овете да произвеждат възможно най-много, а това ще ни излиза много скъпо. Цялата енергийна система ще генерира много големи разходи и много големи загуби съответно. За момента правителството удържа да не увеличи цената на тока, но това започва да става неизбежно. И тук говорим за много голямо увеличение на цената на тока. За момента индустрията го отнася, но това не може до безкрайност да се поддържа."

По думите му друго решение за Перник няма, освен София да подаде вода към миньорския град и това може да стане, само ако се даде вода от язовир "Бели Искър".

Експертът обясни, че деривация "Грънчар" захранва язовир "Белмекен", а той в момента е наполовина пълен. Белмекен е сърцето на най-важната хидро-енергийна каскада в България, която има много голямо значение за енергийната система, подчерта Рашев.

"Не казвам, че прехвърлянето на вода към Перник ще създаде проблем там, но ако сушата продължи и ако в Рила няма валежи през зимата, може напролет да се окаже, че всичките ни големи язовири са относително празни, а това най-тежко би се отразило на енергийната система, ако районът около Белмекен остане празен", коментира експертът.

Голямата грешка по отношение на Перник е направена през 2003-2004 година, когато "Стомана" - Перник като много голям потребител на вода спира да използва язовир Пчелина, смята Рашев.

Експертът коментира и друга актуална тема - за вноса на отпадъци:

В България започна да се внася боклук в момента, в който Китай затвори границите си за боклук, тоест в края на 2018 година, посочи Боян Рашев:

"Огромни количества боклук се внасят напълно законно. В България се случват много инвестиции в рециклирането точно защото Китай вече не е единственото място, където Европа да си рециклира боклука. България има конкурентни предимства в сравнение със Западна Европа в много отношения. Германия примерно в момента рециклира много голяма част от пластмасите си в България. И в Румъния, и в Полша, в цяла Източна Европа. Тук въпросът е каква част от този боклук, дето идва в България, реално се рециклира и каква част се изгаря някъде и от тоя, дето се изгаря някъде, каква част се изгаря по адекватен начин, така че да няма замърсяване."

Колкото и странно да звучи на много хора, изгарянето на отпадъци емитира по-малко замърсители, отколкото изгарянето на българските лигнитни въглища, ако говорим за серни и азотни оксиди например, изтъкна Боян Рашев:

"Големият проблем с емисиите от отпадъци е, когато отпадъците се изгарят вкъщи или в някакви инсталацийки, където се изгарят само отпадъци и биомаса и където не се достига нужната температура. Тогава имаш наистина проблем, свързан със замърсяването."

Боян Рашев определи като лудост призива да се забрани целия внос на отпадъци, защото ако се направи, това би довело до проблеми за цялата индустрия.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини