Над 24 000 души искат да живеят без ток и топла вода на ирландски остров (видео)

24 500 души са заявили желание в продължение на месеци да живеят без ток и топла вода на необитаемия ирландски остров Грейт Бласкет.

В началото на януари на сайта на острова се появи информация, че се търсят двама души (двойка или двама приятели), които от април до октомври да живеят там, да поддържат трите къщи за гости и да управляват единственото кафене.

Ще им бъде осигурена храна, подслон и възнаграждение, което ще е обект на допълнително договаряне. Те обаче ще трябва да живеят без постоянен достъп до електричество и топла вода. Вятърна турбина ще им осигурява електричество, достатъчно за зареждане на мобилните им телефони, но крайно недостатъчно за други цели, затова за осветление ще трябва да използват свещи.

До момента по обявата са кандидатствали 24 500 души, съобщи собственикът на къщите за гости и кафенето Били О'Конър пред ирландското радио Ар Ти И. Сред тях има хора от Австралия, Южна Африка и Аляска. Островът се намира само на няколко километра от западното крайбрежие на Ирландия. Той е с площ от малко над 4 квадратни километра, но с красивите си гледки, чистия въздух и изворна вода предоставя прекрасни условия за почивка. В най-натоварените летни дни той е посещаван от около 400 души дневно.

Били О'Конър и партньорката му Алис Хейс живеят на съседен полуостров и през лятото организират и пътувания с лодка до Грейт Бласкет. Те пускат обявата, защото Лесли Кехоу и Гордън Бонд, които през 2019 година са отговаряли за поддръжката на кафенето и къщите за гости, са се отказали по "практични причини", съобщи CNN.

Въпреки това Лесли и Гордън са изиграли важна роля за популяризирането на острова като туристическа дестинация, защото в продължение на месеци са споделяли в профилите си в социалните мрежи снимки и видео, разкриващи красотата на природата там. Те са описвали както хубавите си мигове на острова, така и моментите, в които са били много натоварени заради дългите опашки пред кафенето и непрекъснатата заетост на къщите за гости.

Двамата вече са у дома в Килдеър, недалеч от Дъблин, но никога няма да забравят престоя си на острова и планират в бъдеще да го посещават често. Пред CNN Лесли Кехау разказа как се е чувствала там. "Свикнах да се къпя със студена вода. Ако започнеш деня си със студена вода поне знаеш, че това е моментът от деня, в който ти е най-студено. Кожата и косата ми изглеждаха невероятно, цялостното ми здравословно състояние много се подобри", сподели тя.

До две седмици ще се разбере кои ще са новите обитатели на острова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини