Простихме се с акад. Благовест Сендов

    "Акад. Благовест Сендов носеше в сърцето си мечтата за просветена, умна, прогресивна и силна България. Едно от най-важните неща, по които се отличаваше, беше способността му да дава светлина на другите." Това отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на поклонението пред акад. Сендов в сградата на Народното събрание. "Скърбим, защото неговата мъдрост, уникален интелект и душевна аристократичност оставят след себе си бездна," подчерта тя. "Като председател на Народното събрание Благовест Сендов преживя най-дългата и тежка нощ в историята на този парламент – тази на 10 януари 1997 г.", припомни Караянчева. "Той не позволяваше никой да управлява нито съвестта, нито възгледите му и това е още едно от нещата, с които много ще ни липсва", добави председателят на парламента.

    Караянчева припомни, че Благовест Сендов е бил най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет: "Учен от световна величина, но бихме допуснали огромна грешка, ако днес говорим само за научните му постижения." Караянчева отбеляза приноса на акад. Сендов в модернизирането на образованието, както и ползотворната му работа като посланик в Япония.

    На поклонението в Народното събрание съболезнования към близките и роднините на акад. Сендов изразиха председателят на БАН Юлиан Ревалски, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, акад. Антон Дончев и посланикът на Япония Масато Ватанабе. Бяха прочетени съболезнователни писма от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

    Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, много народни представители от различни парламентарни групи, министъра на културата Боил Банов, бивши министри и депутати, представители на академичните среди и много граждани дойдоха изразиха своята почит към акад. Сендов.

    Последен дом на Благовест Сендов ще бъде родният му Асеновград, където цял ден днес хора минаваха през Градската библиотека, за да поднесат съболезнования по повод кончината на именития си съгражданин. Книгата със съболезнования ще бъде предадена на семейството на акад. Сендов.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини