7 °C

Мария Габриел: Само за 4 години малките и средни предприятия са получили 30 млн. евро

Над 50% е нарастнало участието на малките и средни предприятия в проекти

Само за четири години малките и средни предприятия са получили 30 млн. евро. За 2018 г. над 50% е нараснало участието им в проекти спрямо 2017 г.

Това заяви българският еврокомисар и вицепрезидент на Европейската народна партия Мария Габриел на срещата на лидерите на организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани, която е организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката, има нужда от нови механизми, затова днес ще споделя с тях за европейския иновационен съвет, допълни Мария Габриел.

Според нея това е едно гише, където малките и средни предприятия ще имат пряк достъп до финансиране.

Сега Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата „Хоризонт 2020“, която е под мое ръководство, допълни тя.

Еврокомисарят добави, че в рамките на европейския информационен съвет има два механизма за финансиране. Единият е така наречения „изследвач“ от идеята до продукта. Вторият е „селиратор“, който ще заяви една ниша на пазара и ще помага да се създаде пазар на бъдещето.

Габриел с отчете проблема с изтичане на мозъци и заяви, че имаме нужда от "нашите млади хора – нашите таланти". Те трябва да изберат да останат и да работят за региона си и за страната си, смята тя.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Си
    Силвия
    3 0
    13:05, 27 яну 2020
    За 4 години само герберски фирми получиха пари! За 4 години фарираха над 100 хиляди малки и средни фирми! Сега с новата наредба за обвързването на касовите апарати с компютрите ще унищожите и малкото останали фирми.
    Лицемери долни! Вие работите за унищожението на България!
  • 2
    Sm
    small enterprise
    0 0
    15:11, 28 яну 2020
    Коректно би било да се даде статистика за броя на малките и средните фирми и колко от тях са получили евроинвестиции. Защото при обобщаване се получава като вица: "Иван ял свински пържоли, а Георги зеле и средно двамата са яли свинско със зеле"!
  • 3
    От
    отврат
    0 0
    14:05, 30 яну 2020
    Помакинята от снимката със **** политическа кариера направи.
Последни новини