Колко живеят бактериите във въздуха, след кашляне и кихане

През тези месеци от годината и особено с нетипично топлото за сезона време, болните сякаш стават все повече и повече. Имаме чувството, че каквито и мерки да предприемаме и както и да се пазим, неизбежно се превръщаме в жертва на някой вирус. Причината е, че бактериите, които се носят по въздушно-капков път всъщност живеят по-дълго, отколкото ни се иска. 

Чрез специална технология учените от техническия университет в Куинсланд установяват, че често срещаните бактериални заболявания могат да се разпространят и да останат в околната среда след кашляне или кихане за доста дълго време.

Те откриват, че тези бактерии намаляват наполовина през първите 10 минути, но остават да се носят във въздуха за цели 45 минути, пише Science Alert.

Патогените са не само жизненоспособни цели 45 минути, но и изминават до четири метра разстояние. За момента изследователите не са открили как тези бактерии, отделени при кихане или кашляне, успяват да изминат толкова големи разстояния и същевременно да запазят способността си да заразяват след толкова дълго време.

Като имаме предвид продължителността на живот на бактериите, не бива да забравяме, че задължително трябва да слагаме ръка на устата си, когато кихаме или кашляме. Много е важно и след това да измием добре ръцете си със сапун. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини