Пазарът за храни не е бил източникът на коронавируса, твърдят учените

Броят на заразените със смъртоносния коронавирус в Китай нараства всеки ден. Досега всички сочеха пазара на морски дарове в Ухан, Китай, като източник на епидемията.

Но описание на първите клинични случаи, публикувани в списание The Lancet, оспорва тази хипотеза.

Документът, написан от голяма група китайски изследователи от няколко институции, предлага подробности за първите 41 хоспитализирани пациента, потвърдени случаи на инфекции с обозначения през 2019 г. нов коронавирус (2019-nCoV). В най-ранния случай пациентът се разболява на 1 декември 2019 г. и няма съобщена връзка с пазара на морски дарове, съобщават авторите.

„Не е открита епидемиологична връзка между първия пациент и по-късните случаи“, заявяват те.

Техните данни показват също, че общо 13 от 41 случая нямат връзка с пазара. „Това е голям брой, 13 без връзка“, коментира Даниел Люси (Daniel Lucey), специалист по инфекциозни болести в Джорджтаунския университет.

В по-ранни доклади на китайските здравни власти и Световната здравна организация се казва, че първият пациент е проявил симптоми на 8 декември 2019 г. и тези доклади просто съобщават, че „повечето“ случаи имат връзки с пазара на морски дарове, който бе закрит на 1 януари.

Ако новите данни са точни, първите заразявания на хора трябва да са настъпили през ноември 2019 г. - ако не и по-рано - защото има инкубационен период между инфекцията и появата на симптомите, обяснява Люси. Ако това е така, вирусът вероятно се е разпространил незабелязано между хората в Ухан - а може би и на други места - преди натрупването на случаи от сега известния градски пазар на храни в края на декември.

„Вирусът дойде на този пазар преди да излезе от същия пазар“, твърди Люси.

Данните на статията в Lancet повдигат въпроси и относно точността на първоначалната информация, предоставена от Китай, отбелязва Люси. В началото на епидемията основният официален източник на обществена информация бяха известия от Общинската здравна комисия в Ухан. Известията от 11 януари започват с посочването на 41-те пациенти като единствено потвърдени случаи като броят остава същият до 18 януари. В тези съощения не се посочва, че пазарът на морски дарове е източникът, но те многократно отбелязват, че няма данни за предаване от човек на човек и че повечето случаи са свързани с пазара. Тъй като Общинската здравна комисия на Ухан отбеляза, че диагностичните тестове са потвърдили тези 41 случая до 10 януари, то властите вероятно са знаели историите на случаите на всеки пациент.

„Китай трябва да е разбрал, че епидемията не е възникнала на пазара на морски дарове Хуанан в Ухан “, коментира Люси в ScienceInsider.

Кристиан Андерсен (Kristian Andersen), еволюционен биолог от Изследователския институт Скрипс, който е секвенирал 2019-nCoV в опит да изясни произхода му, казва, че времето от 1 декември на първия потвърден случай е „интересен знак“ в доклада на Lancet.

„Сценарият някой да бъде заразен извън пазара и след това по-късно да го пренесе на пазара е един от трите сценария, които смятаме, че все още  съответстват с данните“, казва той. „Това е напълно правдоподобно предвид настоящите ни данни и информация.“

Другите два сценария са, че източникът е била група заразени животни или едно животно, което е попаднало на този пазар. Андерсен публикува своя анализ на 27 налични генома на 2019-nCoV на 25 януари на сайт за изследвания в вирусологията. Това предполага, че са имали „по-скоро общ прародител“ - означаващ общ източник - още на 1 октомври 2019 г.

Бин Чао (Bin Cao) от Столичния медицински университет, автор на статията в The Lancet и белодробен специалист, пише в имейл до ScienceInsider, че той и неговите съавтори „оценяват критиките“ на Люси.

„Сега изглежда ясно, че пазарът на морски дарове не е единственият източник на вируса“, ​​пише той. „Но за да бъда честен, все още не знаем откъде е дошъл вирусът.“

Люси отбелязва, че откриването на коронавирус, който причинява респираторен синдром в Близкия изток, понякога фатално заболяване, което се среща спорадично, идва от пациент в Саудитска Арабия през юни 2012 г., въпреки че по-късните изследвания го проследяват до по-ранно болнично огнище на необяснима пневмония в Йордания през април 2012 г. Съхранените проби от двама души, починали в Йордания, потвърдиха, че са били заразени с вируса.

Ретроспективните анализи на кръвни проби в Китай от хора и животни - включително доставчици на други пазари за животни - могат да разкрият картината откъде произхожда 2019-nCoV, предполага той. „Може да има ясен сигнал сред шумния фон“, коментира Люси.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    АЗ
    А ЗАЩО
    2 0
    10:00, 29 яну 2020
    Защо никой не казва и никъде не се споменава за красивата лаборатория клас 4 за опасни микробиологични зарази, която по случайност също е в Ухан, и няма, и ни една версия, че може и от там да тръгнал новия модифициран вирус ?
  • 2
    Ре
    реалната ситуация
    3 0
    10:31, 29 яну 2020
    Заразените към момента са над 30 000, а починалите - над 300.
Последни новини