Критично ниски нива на водата в язовирите Огоста и Върбешки

Критично ниски са нивата на водата в язовирите Огоста и Върбешки в Северозападна България, предаде бТВ. 

Местните жители от село Върбешница, жители на Мездра и риболовци смятат, че водата в язовир Върбешки се източва умишлено. 

Местните жители разказаха, че от години се грижат за язовира, но никога досега нивото не е било толкова ниско. Те призоваха за спешна проверка, която да установи дали водата е източвана неправомерно. 

Магдалена Динкова кмет на Върбешница обясни, че преди две години е подала становище на Басейнова дирекция - Плевен, че водата в язовира се използва от фирма за промишлени нужди. Тя добави, че е получила писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и фирмата може да използва водата, за каквото иска. Въпреки това получава уверението, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

Представителите на Напоителни системи казаха, че проблемът с ниското ниво на водата е заради липсата на притоци. Относно обвинението, че водата се използва за напояване на овощни градини служителите заявиха, че техните задължения се свеждат до водомера, а тръбопроводът е собственост на фирмата.

Кметът на Мездра Генади Събков добави, че няма опасност жителите на града да останат без питейна вода или да бъдат наводнени. 

Обемът на целия язовир е 2,5 млн. куб. метра и се използва само за промишлени нужди. 

Нивата на язовир Огоста са най-ниските откакто е въведен в експлоатация.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини