Лайм – изобилие от витамин C, което помага при грип

Лаймът представлява зелен лимон, който има специфичен вкус. Благодарение на него цитрусовият плод често се използва в приготвянето на различни напитки. Зеленият лимон предлага не само приятен вкус и аромат, но и различни ползи за здравето. 

Подобно на жълтия лимон, в лайма също се откриват завидни количества витамин C. Освен него цитрусовият плод съдържа и съединения, познати като „флавоноиди“, които имат антиоксидантни, антиканцерогенни, антибиотични и детоксикиращи свойства. Всички те стимулират оздравителните процеси в организма. 

Качествата на зеления цитрусов плод могат да бъдат от полза и за облекчаване на артрита. Една от причините за развитието на това заболяване е прекомерното натрупване на пикочна киселина. 

Пикочната киселина е сред отпадъчните продукти, които обикновено напускат организма чрез уриниране, но, когато се получи твърде голямо натрупване, може да доведе до болка и възпаление. 

Лимонената киселина, която се намира в цитрусовите плодове като лайма, е разтворител, който, образно казано, поглъща пикочната киселина, като по този начин увеличава количеството, което се елиминира чрез урината. Цитрусовите плодове имат противовъзпалителни свойства и могат да се използват в помощ на редица възпалителни проблеми. 

Антиоксидантните свойства на витамин C предоставят защита и за очите – от остаряване и макулна дегенерация. В допълнение, флавоноидите в плода са от полза в борбата срещу очните инфекции. 

За засегнатите от грип и настинка сокът от лайм може да бъде голяма полза. Към качествата на цитрусовите плодове може да се добави и намаляване на високата температура, най-вече заради противовъзпалителните свойства, които те имат. Витамин C, който изобилства в тях, по естествен път може да облекчи състоянието. 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини