Учените озадачени след като "чудовищна" галактика внезапно изчезна

Учените са смяни след като огромна, “чудовищна” галактика мистериозно изчезнала.

Галактиката, позната като XMM-2599, съществувала преди около 12 милиарда години, в ранните етапи от развитието на вселената, когато тя била на едва 1.8 милиарда години.

За краткия си живот XMM-2599 успяла да създаде множество звезди. А след това внезапно престанала.

Бързата и необяснима смърт озадачила астрономите, които твърдят, че обширната галактика не се вписва в съществуващите модели на ранната вселена.

Още преди да е навършила 2 милиарда години, XMM-2599 създала над 300 милиарда слънца, което я прави ултра масивна галактика.

Още по-забележителното е, че XMM-2599  образувала звездите си с огромна ярост, когато вселената била на по-малко от 1 милиард години, а след това станала неактивна, когато вселената достигнала възраст от 1.8 милиарда години.

Учените не могат да обяснят как и защо галактиката се е образувала толкова бързо, а след това също толкова бързо е спряла да съществува.

Това противоречи на моделите за развитието на ранната вселена и би могло да промени драстично разбирането ни за формирането на звездите.

XMM-2599 или е спряла да образува звезди, защото горивото и се е изчерпало, или защото черната дупка в центъра и се е активирала.

В апогея си, галактиката образувала звезди с темпо от над 1 000 на година. Изключително висока скорост за която и да е галактика, като Млечния път, например, образува по една звезда на година.

Тъй като XMM-2599 е силно отдалечена от нас, тя е била забелязана във време, в което все още е била много млада. Това означава, че в момента галактиката може да изглежда по съвсем различен начин.

“Уловили сме галактиката в неактивна фаза. Знаем, че тя не може да изгуби маса. Интересно е какво се случва около нея. Възможно ли е, например, с течение на времето тя да привлече гравитационно близки звездообразуващи галактики?“, се пита Джилиан Уилсън – професор по физика и астрономия от Калифорнийския университет.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Наскоро ми попаднаха във вашия сайт едни видеа с един физик.Ако човека е прав то това за което говорите има съвсем друго обяснение.Ние просто живеем във виртуална реалност.Хаха
Последни новини