Бащата на валутния борд Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната

Създаването на еврото е грешка. България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке в интервю за програма "Хоризонт" на БНР.

Ханке критикува промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, чрез които в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, валутният курс подлежи на договаряне. Парламентът даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

Той смята, че не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото. Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (26)

 • 1
  Go
  gost
  5 -35
  12:48, 8 фев 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ха
   хас
   4 -8
   13:20, 8 фев 2020
   Той самият казва, че нема никаква разлика за бълга... Виж коментара
  • Ст
   Старшината
   19 -2
   15:20, 8 фев 2020
   Каун прост си ти бе келеш. За кво да влизам в тъпото ти евро ти кьорав ли си или просъо си си тъп по рождение.Оглрдай се колко вериги магазини са ти заеладяли пазара за храни и не само...като влезем в тъпото евро за колко време ще ни занулят...не че и сега не го праввт???
 • 2
  Да
  Дааа
  25 -3
  13:29, 8 фев 2020
  В европа сме. Обаче сме донори на мозъци. На евтина работна ръка. Донори сме на природни богатства. Нужни сме им да им бършем задниците на майките и бащите. Българина е в европа. Прав си дебил. Обаче заводи на същата тази европа плащат заплати като за африка. Обаче като си дебил няма как да го разбереш.
  • Ор
   орфей
   8 -20
   14:04, 8 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ай
   ай пак
   22 -5
   14:19, 8 фев 2020
   Лека жена ли си анален хулиган ли си не те знам. България беше държава със заводи и фабрики. Цели градове се изградиха и селяндурите като теб дойдоха в града. Имаше икономика кОвро долна. Има още хора които помнят. За едни банани и едно кока кола се продадоха българите.Най -голямото богатство което взимат западналяците това са децата. Обаче как да го обясня ка капут като тебе. Ти ще си останеш доживот капут. И нещо по- лошо. И детето ти ще е капут
 • 3
  Go
  gost
  4 -18
  15:21, 8 фев 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ст
   Старшинта
   17 -6
   15:35, 8 фев 2020
   Може да сме вмирисани партенки, ама поне сме служили в българска армия. А не като теб поредното ТО, дето дори не може да се определи от какъв пол е. Не ми обяснявай моля те неща който нито си ги живял нито си ги преживял. Като искаш евро ми ходи в Германия. Никой не те спира.
  • Го
   Гост
   9 -6
   16:00, 8 фев 2020
   Ало, старши, армия е имало в България преди да дойдат тъпите комунисти и да избият всички офицери с акъла си. После е започнало лизане на гъзове на началници и гавра с войниците. И така половин век.
  • Ст
   Старшината
   16 -1
   16:12, 8 фев 2020
   Така е гостенино. Но който е лизал може само да говори за себе си. И аз съм лизъл...но не и мъжки задници, а някой неща на нежния пол. Не съм комунист и никога няма да бъда. Ама да ме убеждаваш че това което се случва от 1989г. до сега е демокрация....е не е демокрация. А мутренска анархия.
  • До
   До gost
   11 -1
   16:47, 8 фев 2020
   Ще ти обясня подробно като за *********. Всичките пари които западаналяците дават за образование с които крадат наши момчета и момичета по вузовете си е кражба. Нашата държава не може да ги даватия пари понеже същите западналяци потдържат една шайка с която хем грабят България хем е омаломощават. Нима си толкова прост да си мислиш ,че капитала от запад идва да ти дава пари да ти възстановява държавата. Ей. *********. Капитала не дава. Капиталиста взима кавото може. Ако може и душата ще ти изкара. Най простият пример е с посочването на " корумпирания съдия ". А цяла България чакаше да посочят някой от ШАЙКАТА. Обаче шайката им е удобна за кражби на 3 милиарда за самолети. Още да ти обяснявам ли капут миризлив.
 • 4
  До
  Добре
  12 -1
  16:48, 8 фев 2020
  Добре го е казал г-н Ханке, но кой ще го чуе като управляващите са като кон с капаци. Мислят се много важни но много бъркат. Това нещо няма да им бъде простено от хората които ще превърнат в роби на ЕС. Не че и сега не сме, но ще бъдем финансово заробени. Менди, Горановци и Борисовци трябва да бъдат спрени.
 • 5
  Ев
  еврозона
  3 -7
  17:13, 8 фев 2020
  Добър знак е пищенето русоробите. Виж коментара
  • И.
   И.б.а.х
   10 -1
   18:15, 8 фев 2020
   Твойта ма.ма проста. 2 милиона българи избягаха а шайката на която служиш се хвали ,че няма безработица. Питай главатаря на шайката ако се върнат къде ще работят.
  • Ст
   Старшината
   4 -2
   19:11, 8 фев 2020
   Абе...еврозононов....мога да се хвана на бас че дори не знаеш от къде до къде се простира еврозоната Ама нали това е прословутата демокрация. Всеки да пише и кометира за щяло и нещяло. А съм и сигурен че даже кати клекнеш на кукукото се чудиш от къде да се изходиш по малка нужда защото не можеш да се определиж какъв пол си.
  • Ми
   Мирчо Спасов
   4 -4
   21:12, 8 фев 2020
   Слабоумен фатмак, мозъкът ти е изгладен от болшевишката ютия.
 • 6
  Ми
  Мирчо Спасов
  2 -2
  20:48, 8 фев 2020
  Госте , госте ако ми паднеш в ръцете !
  • Ст
   Старшинката
   3 -1
   21:40, 8 фев 2020
   Спасов....може да съм слабумен ...ама сам фатмак а ти дори не си и редник.....г-н ТО
  • Ми
   Мирчо Спасов
   4 -4
   22:30, 8 фев 2020
   Идиотът си призна, че е слабоумен. Айде марш в матушката, долен кирлив ватник.
 • 7
  Хе
  Херо Мустафа
  3 -1
  21:34, 8 фев 2020
  Той поне има мозък макар и изгладен , а ти и това нямаш !
 • 8
  Ст
  Старшината
  4 0
  22:02, 8 фев 2020
  Ооо Херо....👍 трябва ли да обясняваме на децата в каква заблуда живеят....явно не....да ги оставим да си живеят с GSM-те и да си мислят като напишат някоя друга глупост тук там колко са велики....Пишете...умувайте пожелавам ви успех. ...ние дъртите фатмаци че и малоъмни щв се оправим някак си ама вие младите дето нищо не сте видяли много ще ви заболи като се поосложнят нещата...а те усложненията идат...тогава да ви видя.
  • Сп
   Спасов
   2 -2
   22:33, 8 фев 2020
   Фатмаче, колко пишки си изпразнил с устата си ?
 • 9
  Ст
  Старшината
  3 0
  22:44, 8 фев 2020
  Спасов....нито една за разлика от теб ....Мире....скадураната ми тя освен аз и другите 999 от 66 полк те.....
 • 10
  Хе
  Херо
  4 0
  23:38, 8 фев 2020
  Старшинка ,не се ядосвай брат ,и ние ще се включим в състава на полка а Спаската понеже е импотентен само ще гледа, а след това и него .
 • 11
  Ар
  Арно
  4 -2
  00:10, 9 фев 2020
  Спокойно момчета! Никво еврО няма да има. Еврото започва да потъва скоро и Е.Ц.Б. отива към фалит. Дорде дойде време да обърнат лева ще се разкандардисат управниците ни. ( Онбашии ли са какви са незнам:)! )
 • 12
  Ка
  каун
  0 -1
  02:00, 9 фев 2020
  Фатмаците оправиха международното положение. Жалко,че ги пенсионират толкова рано защото кипят от енергия.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини