Може ли работното място да води до болести?

Може ли работното ни място да бъде токсично за здравето ни и да води до болести? Според много служители отговорът на този въпрос е категорично "да", пишат авторите на BBC.

Според проучване в рамките на миналата година около 8,6 милиона души са си взели болнични дни, защото намират работата си за "твърде болезнена".

Изследването е публикувано на 3 февруари - първият понеделник на втория месец, който по принцип е обявен за "национален ден на болните" във Великобритания, защото според статистика на този ден бизнесът отчита най-много болнични. Тази година приблизителният им брой е бил 350 000 души.

В доклада се отчитат различни фактори, които правят работното място болезнено или токсично - лоша работна култура и организация в службата, неподходящи колеги, прекомерно натоварване и стрес и други.

Проучването отбелязва и че докато някои работници взимат болнични, то много други отиват в недобро здраве в офиса си. През миналата година 12 милиона работници са отишли на работа откровено болни, пише в доклада.

ИТ компанията Insight, която анализира данните, предупреждава за "сериозни проблеми в културата и организацията" на работните места и призова за по-гъвкава работна дейност като цяло.

Компанията обосновава част от изводите си на проучване, осъществено от агенция Kantar сред 1 250 работещи възрастни, проведено в рамките на една януарска седмица тази година. След това от Insight притеглят отговорите, така че картината да отговаря на по-широкото работещо население.

"Работодателите имат задължение да се грижат за служителите си, да се грижат за тяхната безопасност и благополучие. Това включва тяхното физическо и психическо здраве", посочва старши съветникът на Acas Том Нийл.

"За да могат хората да бъдат честни за това как се чувстват на работното място, ключови са добрите работни практики, включително наличието на приобщаваща култура и ефективно управление на човешките ресурси."

В проучването една четвърт от анкетираните заявяват, че са си взимали болнични дни през последната година заради усещане на недоволство от работата си или стрес.

Някои служители заявяват, че се чувстват преуморени на работните си места или че лошите системи и процеси затрудняват работния им процес. Други работници обвиняват конфликтите с колегите си.

37% от респондентите заявяват, че са ходили на работа през изминалата година, въпреки че са били болни.

Мнозина посочват, че това е така, защото не могат да си позволят неплатен отпуск по болест или не искат да използват платен болничен ден. Други обясняват пък, че не искат да разочароват или да се чувстват съдени от своя работодател или колеги.

Около 20% от извадката заявяват, че с удоволствие биха работили от вкъщи, когато са болни, но работодателите не им предоставят тази възможност.

Най-често хората, които си пускат болнични, посочват като причини проблеми със стомаха, простуда, кашлица, грип, главоболие и други. Често обаче тези причини могат да бъдат свързани и със самата работа.

Най-често хората се оплакват от неспокойствие и стрес на работните си места.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини