Свети Валентин е, но трябва да се внимава с грима

В деня на влюбените е много вероятно дамите да сложат повече грим от обикновено. Трябва обаче да се внимава с него.

На първо място, трябва да се следи за срока му на годност. Старият грим може да причини различни реакции на кожата, включително зачервяване, неравности по кожата и т.н.

Второ, ако гримът е в срок, но пък е твърде евтин, се смята, че може да причини акне и алергия. Всъщност, има причина някои гримове да бъдат по-скъпи от другите и това се дължи на по-качествените им съставки. Повечето евтини гримове не са хипоалергенни, а това може да доведе до алергични реакции по кожата и в по-леки случаи да причинят запушване на порите.

На трето място, рискът в използването на грим, който не е подходящ за кожата, е голям. Ако се използва грим, който е за суха кожа, а кожата на лицето е мазна, ще се причини още по-голямо омазняване и ще се образуват пъпки и обриви. За да се избегне това, трябва да е сигурно, че гримът е подходящ за съответния тип кожа.

Трябва да се чете също съдържанието на козметичния продукт, тъй като той може да включва съставки, които не бива да се поставят върху кожата. Например твърде ароматните продукти съдържат химикали, които могат да доведат до раздразнение. Друга съставка в козметичните продукти, която трябва да се избягва, са парабените. За съжаление, те се намират в 70-90% от козметиката. Те представляват химикали, които имитират естрогена, а употребата им може да доведе дори до ракови образувания.

В гримовете може да се съдържа и формалдехид, въпреки че невинаги е обозначен. Той е известен алерген и канцероген. Друга съставка е натриев лаурет сулфат, често срещана съставка в козметиката като фон дьо тен и коректор за пъпки. Той обаче може да причини дразнене на кожата като акне. 

Не на последно място са и фталатите, химикали, открити в цветната козметика. Те обаче са свързани с редица здравословни проблеми като ендокринни смущения. Трябва и да се знае, че химикалите, намиращи се в грима, променят състава си след изтичане на срока за годност.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини