Паузите за пушене могат да се приспадат от заплатите, реши испански съд

Компания, която спряла да плаща на служителите си за паузите за пушене, спечели дело в испанския Върховен съд, предаде Би Би Си.

Енергийната компания Galp казва, че е приложила испанското законодателство, когато е започнала да приспада времето, прекарано извън работното място, от работния ден на служителите си. Бърза почивка за кафе или закуска с колега също се включвала в политиката на Galp, която започнала да се прилага от септември миналата година.

Синдикатът, завел делото, планира да обжалва решението на съда.

Скорошни промени в испанското законодателство налагат компаниите да отбелязват влизанията и излизанията на служителите от работното им място. Този контрол цели да предотврати експлоатирането на работниците и да увеличи гъвкавостта на работното време. Той освен това има за цел да реши проблема на Испания с неплатеното извънредно работно време - през 2019 г. почти 3 милиона извънредни часа не са били изплатени.

Изискването обаче доведе до неочаквани последици за близо 10-те милиона пушачи в Испания.

Записвайки кога служителите напускат и влизат в офиса, компаниите могат да изчислят колко време прекарват на бюрото си.

В Galp служителите, които изразходват работните си часове, като напускат офиса, за да пушат, не могат да очакват да им бъде платено за пълен работен ден.

Испанският Върховен съд се уповава на предишно решение, че служителите нямат право на платена почивка за цигара, кафе или закуска.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини