Болницата в Девин се сдоби с нова високотехнологична апаратура за диагностика

    Висок клас медицинска апаратура беше доставена по проект в многопрофилната болница в Девин. Двата апарата са  производство на General Electric, един от най-големите производители в света на техника и са доставени в болницата по проект за преодоляване на неравнопоставеността в достъпа до здравеопазване, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция 2014-2020г, обясни директорът на здравното заведение в Девин Радка Грозданова.

    Единият апарат е ултразвук за сърдечно-съдова диагностика, а другият- ехограф за коремна диагностика, но има допълнителни приложения, които разширяват възможностите му и може да се използва и за прегледи на  деца. Техниката ще бъде монтирана в кабинета за функционална диагностика и ще се ползва за прегледи и консултации на хоспитализирани в здравното заведение пациенти.

    В проекта е заложен като допълнителна дейност и профилактичен преглед на 480 души, допълни управителката на здравното заведение, което от години се бори за оцеляване.

    „Трудно е, но факт е че работим, няма общинска болница без задължения, но се развиваме. Имаме нужните отделения - кардиология, педиатрия, хирургия, надяваме се скоро да се възстанови и да заработи и отделението по гинекология.“, каза тя и призна, че повечето лекари са над средна и пред пенсионна възраст. „Затова работим по програма за привличане на млади специалисти, местни хора, които желаят да се върнат и да практикуват в Девин.

    Болницата в Девин е сключила договор и плаща на Университетска болница да обучи невролог, поемайки разноските за 4-годишното му обучение по време на специализацията.

    „Така си "отглеждаме" невролог, това е местен кадър и е заявил, че има желание да се върне и да работи тук. Надяваме се по този начин да привлечем още млади специалисти.“, каза Грозданова и допълни, че новата общинска управа се интересува от проблемите на лечебното заведение и ще се предприемат мерки, за да подпомогне болницата, на която разчитат хората, освен от Девин и от съседните общини Борино и Доспат.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      Иван
      0 -1
      12:54, 19 фев 2020
      Прекрасно новина за населението на гр.Девин, но автора и редактора са много слаби. Поправете си правописните грешки.
    Последни новини