4 °C

Болницата в Девин се сдоби с нова високотехнологична апаратура за диагностика

  Висок клас медицинска апаратура беше доставена по проект в многопрофилната болница в Девин. Двата апарата са  производство на General Electric, един от най-големите производители в света на техника и са доставени в болницата по проект за преодоляване на неравнопоставеността в достъпа до здравеопазване, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция 2014-2020г, обясни директорът на здравното заведение в Девин Радка Грозданова.

  Единият апарат е ултразвук за сърдечно-съдова диагностика, а другият- ехограф за коремна диагностика, но има допълнителни приложения, които разширяват възможностите му и може да се използва и за прегледи на  деца. Техниката ще бъде монтирана в кабинета за функционална диагностика и ще се ползва за прегледи и консултации на хоспитализирани в здравното заведение пациенти.

  В проекта е заложен като допълнителна дейност и профилактичен преглед на 480 души, допълни управителката на здравното заведение, което от години се бори за оцеляване.

  „Трудно е, но факт е че работим, няма общинска болница без задължения, но се развиваме. Имаме нужните отделения - кардиология, педиатрия, хирургия, надяваме се скоро да се възстанови и да заработи и отделението по гинекология.“, каза тя и призна, че повечето лекари са над средна и пред пенсионна възраст. „Затова работим по програма за привличане на млади специалисти, местни хора, които желаят да се върнат и да практикуват в Девин.

  Болницата в Девин е сключила договор и плаща на Университетска болница да обучи невролог, поемайки разноските за 4-годишното му обучение по време на специализацията.

  „Така си "отглеждаме" невролог, това е местен кадър и е заявил, че има желание да се върне и да работи тук. Надяваме се по този начин да привлечем още млади специалисти.“, каза Грозданова и допълни, че новата общинска управа се интересува от проблемите на лечебното заведение и ще се предприемат мерки, за да подпомогне болницата, на която разчитат хората, освен от Девин и от съседните общини Борино и Доспат.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ив
   Иван
   0 -1
   12:54, 19 фев 2020
   Прекрасно новина за населението на гр.Девин, но автора и редактора са много слаби. Поправете си правописните грешки.

  Още новини

  Хороскоп за 01.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
  01 апр 2020
  Последни новини