ОС на БЧК отчете:При нас членуват 3610 доброволци

На 20 февруари 2020 година в конферентната зала на МБАЛ „Д-р Атанас  Дафовски“ най-голямата неправителствена организация - областната организация на БЧК - Кърджали проведе своето годишно отчетно събрание. Гости на събранието бяха инж. Стойчо Стойчев- зам. председател на НС на БЧК, Митко Филипов – директор на БЧК- Ямбол, зам. областния управител –Севда Камбурова, ръководителите на РУО,РЦ-112,РЗИ,РДСП, ЦСМП , ОДК и представител на РД „ПБЗН“.

Председателят на областната организация и член на НС на БЧК -проф. д-р Тодор Черкезов представи сложната външна среда, която оказва влияние върху работата на членовете и доброволците в областта. Отчетният доклад на ОС на БЧК бе представен в интересен видеоформат и даде точна и емоционална представа за свършеното през 2019 година. Организацията изпраща своя 105 –годишен юбилей с ръст в количествено и качествено отношение. В нея членуват 3610 доброволци на БЧК и 226 членове-доброволци на БМЧК, с процент на обхват спрямо населението от 2,36%, над средния за страната. Ръст бележат и всички общински структури, като най-висок е процента в Момчилград и Ардино. Бе отчетено, че успешното управление на социалната услуга „ Дом за стари хора“ , „ Хоспис Червен кръст“, дейността на Екип 254 и младите червенокръстци от 10 клубове на БМЧК в областта са уникални в системата на националното дружество. Техните над 220 инициативи в сферата на социално-помощната и здравно –просветна дейност водят до нарастване на интереса към  доброволчеството. Доброволците на БЧК са дарили  3 658 часове безвъзмезден труд, а младите им последователи 4 933 часове, за да подкрепят общо 9 113 души , в това число 407 деца в риск . Финансовата стойност на тази подкрепа се равнява на близо 940 хил. лева. Информационните кампании , свързани със здравословен режим на хранене и живот,първа долекарска помощ, първа психологична помощ,  превенции на ХИВ/СПИН и болести , предавани по полов път са достигнали до 7156 души, а други  5 761 възрастни хора .са получили консултации по Съпътстващи хранителната програма мерки. Показани бяха десетки иновативни дейности, проведени във всички общински организации на БЧК.

Отчетено бе, че организацията  се ползва с доверието и подкрепата на Община Кърджали и всички общини в областта , на кметовете на малките населени места, на всички партньори на областно ниво и продължава да привлича дарители и съмишленици за инициативите си в помощ на нуждаещите се от подкрепа наши съграждани. Отличаването на организацията с Почетен знак „ Герб на Община Кърджали“- златен  и на нейния директор от НС на БЧК е обществената оценка за  дейността на организацията през 2019 година.

Председателят на Областната контролна комисия - Маргарита Пачилова подчерта стриктното спазване на финансовата дисциплина и  запазената стабилност на организацията чрез въвеждането на допълнителни контролни механизми за ограничаване на рисковете.

В изказванията си гостите и партньорите подчертаха значимостта на извършената социално-помощната дейност от червенокръстката организация, нейните членове и доброволци , отбелязаха отличната организация на събранието и иновативния начин на представяне на отчетните материали. Зам. председателят на НС на БЧК определи работата на организацията като впечатляваща и нареждаща я сред водещите в страната.

Планиращите документи също бяха представени във видеоформати от  експерта Пепа Чолакова и главния счетоводител Ани Василева.

Членовете на Общото събрание приеха отчетните материали , Плана за работа и проекта за бюджет за 2020 година.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини